Gullberna soptipp: Kräver folkomröstning – startar namninsamling

Karlskrona Artikeln publicerades
För några veckor sedan tog sig aktivister in i kulverten i gamla Gulberna soptipp.
Foto: Privat
För några veckor sedan tog sig aktivister in i kulverten i gamla Gulberna soptipp.

Stefan Svensson menar att Gullberna soptipp är en tickande miljöbomb – nu startar han en namninsamling på nätet.

Målet?

5 100 namnunderskrifter för att Karlskrona kommun ska pröva om det ska hållas en folkomröstning i frågan.

Sydöstran har tidigare i en rad artiklar berättat om gamla Gullbernadeponin där privatpersonen Stefan Svensson engagerat sig i frågan då han menar att miljögifter via sprickor i den drygt 300 meter långa kulverten kommer in i röret och sedan ut i havet.

För ett par veckor sedan filmade några aktivister kulverten, något som fått Länsstyrelsen att kräva kommunen på ett yttrande kring sin handlingsplan för Gullberna soptipp.

– Detta var något som inte var känt sedan innan. Nu finns det anledning att ställa frågor, har Stefan Andersson på länsstyrelsens tillsynsavdelning tidigare sagt.

Stefan Svensson kräver att kommunen ska sanera tomten en gång för alla.

– Det här är värre än vi trodde, nu ser alla vad som måste göras. Detta är oerhört farligt. Vi ser ingen annan möjlighet än att gräva bort hela soptippen, menar han.

Nu startar Stefan Svensson en namninsamling via Facebook-gruppen ”Gullberna soptipp” med drygt 600 medlemmar, målet är att nå över 5 100 namnunderskrifter.

”Det räcker för att kommunen måste pröva om en folkomröstning ska hållas. Skriv under och dela vidare bland dina vänner. Nu ska tippen bort!”, skriver Svensson i sitt upprop på nätet.

FAKTA

Folkomröstningar i kommun och landsting

• Folkomröstningar i kommuner och landsting är alltid rådgivande.

• Om 10 procent av de som har rätt att rösta i en kommun eller ett landsting begär det måste kommun- eller landstingsfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas.

• Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

• Vid riksdagsvalet i september förra året var 51 699 personer i Karlskrona kommun röstberättigade – tio procent av dessa blir då 5 169 personer.

Källa: Riksdagen

Visa mer...
Stefan Svensson slåss för att kommunen ska folkomrösta om Gullberna soptipp som han menar är en tickande miljöbomb.
Foto: Fredrik Swensson
Stefan Svensson slåss för att kommunen ska folkomrösta om Gullberna soptipp som han menar är en tickande miljöbomb.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.