Fullt på landets häkten – ”Oerhört allvarligt”

Karlskrona Artikeln publicerades
Polishuset i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson
Polishuset i Karlskrona.

Flera häkten runt om i landet är fullbelagda och polismyndigheten beskriver situationen som akut. Även i Karlskrona är det ett problem.

– Häktena i både Kristianstad och Karlskrona är helt fulla med en beläggning på över 100 procent, säger Richard Boström, kriminalvårdschef verksamhetsområde Karlskrona och Kristianstad, till P4 Kristianstad.

Läget på svenska häkten beskrivs som akut. Polisen larmar om stor platsbrist och rikspolischefen har efter en besvärlig helg informerat Justitiedepartementet om situationen.

Polisens nationella operativa ledningsgrupp hade under måndagen ett extrainsatt möte för att diskutera vilka åtgärder som man måste vidta för att hantera situationen.

– Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda. Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, i ett pressmeddelande.

Det ökade trycket på anstaltsplatserna beskrivs som ett resultat av medvetet och offensivt polisarbete som lett till att fler grips och häktas.

– Polisen tar mer narkotika i beslag och griper och lagför allt fler. Dessutom har antalet vapenbeslag ökat sedan 2015. Utredningsresultaten visar en försiktig positiv utveckling. Det är vi stolta över och det är tack vare alla våra medarbetare som sliter hårt varje dag. Men resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Häktet i Karlskrona har 23 platser, och är nu överfullt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.