Hälften av alla skolbränder i Blekinge är anlagda

Blekinge Artikeln publicerades
62 bränder har ägt rum på skolor och skolgårdar i Blekinge 2009–2018.
Foto: Pontus Lundahl/TT
62 bränder har ägt rum på skolor och skolgårdar i Blekinge 2009–2018.

Nästan hälften av alla bränder på skolor i Blekinge under de senaste tio åren har varit anlagda, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

62 bränder har ägt rum på skolor och skolgårdar i Blekinge under de senaste tio åren. Det visar siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som Nyhetsbyrån siren har sammanställt.

Karlskrona toppar statistiken i Blekinge över antalet skolbränder sedan 2009. De senaste tio åren har 32 bränder rapporterats på skolor i kommunen. Knappt hälften av dem var anlagda.

Flest inrapporterade bränder i länet under 2018 – sex stycken – var det i Ronneby kommun, som innehar andraplatsen i länet med 17 anmälda bränder från 2009 till 2018.

Antalet skolbränder i Karlshamn var sju stycken under 2009–2018, fyra i Olofström och två Sölvesborg. I Olofström var tre av fyra bränder anlagda.

Nästan hälften av alla bränder på skolor i Blekinge under de senaste tio åren har varit anlagda.
Foto: Anna Norberg/Nyhetsbyrån Siren
Nästan hälften av alla bränder på skolor i Blekinge under de senaste tio åren har varit anlagda.

Skolor sticker generellt ut i detta sammanhang, enligt brandingenjör Anders Lundberg på MSB.

– Jämfört med andra verksamheter är andelen avsiktliga bränder på skolor ovanligt stor, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Under 2018 inrapporterade räddningstjänsterna totalt 635 bränder på skolor och skolgårdar i landet, vilket är en liten minskning jämfört med föregående år. Flest bränder har ägt rum i Göteborg och Malmö, följt av Lund och Halmstad.

56 procent av bränderna i landet kategoriseras som avsiktliga.

– Varje brand är en risk, även om de flesta bränder är små. I och med att många elever och personal påverkas utgör också brandtillbuden en stor påfrestning för samhället i stort, säger Anders Lundberg.

Statistiken ger vid handen att antalet avsiktliga bränder ökat påtagligt under de senaste åren – något som rönte stor uppmärksamhet i media inte minst i fjol. Bilden blev dock ifrågasatt, och MSB:s statistiker betonar att ökningen inte är säkerställd.

Myndigheten började nämligen med nya inrapporteringsrutiner under 2016, och det går inte att slå fast om siffrorna återspeglar en verklig uppgång av antalet brandtillbud.

Fakta

Bränder på skolor

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) registrerade 5 803 bränder på skolor under den aktuella perioden 2009–2018. 3 137 av dem var avsiktliga.

Statistiken gäller såväl bränder i skolbyggnader som bränder på skolgårdarna utanför byggnaderna. Bränder i den första kategorin är vanligast under dagtid, medan bränder utanför byggnaderna är klart vanligast under sen kvällstid och på helger.

En brand i skolbyggnad under perioden startade i de flesta fall med hjälp av en tändare eller tändsticka och antände först papper eller kartong. Ett toalettutrymme var den vanligaste startplatsen för branden.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.