Här förbjuds snattare att komma tillbaka - på ett år

Jämjö Artikeln publicerades
Stefan Rubin på Ica i Jämjö.
Foto:Mattias Mattisson
Stefan Rubin på Ica i Jämjö.

På Ica i Jämjö är snattare inte välkomna tillbaka på ett helt år. Ett initiativ som butiken har fått många positiva reaktioner på.

Icabutiken i Jämjö har haft stora problem med snattare under en lång tid. Butiken förlorar runt en halv miljon kronor per år på snatteri och handlaren Stefan Rubin som äger Icabutiken har nu fått nog.

De som åker fast för snatteri i butiken är därför inte välkomna tillbaka - på ett helt år.

– Detta är ett jätteproblem i vår bransch och det är viktigt att vi vågar lyfta blicken och göra något åt det och inte bara accepterar det. Det handlar om respekten i samhället som inte verkar finnas där, säger Stefan Rubin.

– För de pengarna hade vi kunnat sänka priserna eller göra något roligt kundevent för våra kunder eller hitta på något för personalen, vi måste få bort det här, säger Stefan Rubin.

Butiken har haft förbudssystemet ett tag och de har fått flera positiva reaktioner.

– Många kommer in och undrar och frågar om det. Sedan vet inte jag hur det är rent lagligt. Detta är inte processat någonstans vad jag vet, men det är ett beslut jag har tagit och jag äger butiken, säger Stefan Rubin.

Det är främst konfektyr, godis och annat som finns vid kassorna som stjäls och det är många ungdomar som snattar men det snattas av folk i alla åldrar enligt Stefan Rubin.

Butiken har bland annat haft problem med elever som kommer från Jändelskolan och snattar. Stefan har därför besökt skolan flera gånger för att prata med eleverna om det. Han har även kontaktat rektorn som i sin tur har skickat ut mail till föräldrarna angående skolelevernas snatterier.

– Vi hade en våg tidigare i höstas när eleverna snattade som en slags nollningsaktivitet, men nu tycker jag att det har lugnat ner sig och blivit bättre, säger Stefan Rubin.