Här ges näring åt både kroppen och själen

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Nu har sommarens kulturupplevelser på Skärva tagit sin början. På Kristi Himmelfärdsdag var det vernissage för Annemarie Gunnarsdotters tredje utställning på Skärva Kulturloft. Utställningen pågår hela sommaren.
Foto:Lottie Håkansson
Nu har sommarens kulturupplevelser på Skärva tagit sin början. På Kristi Himmelfärdsdag var det vernissage för Annemarie Gunnarsdotters tredje utställning på Skärva Kulturloft. Utställningen pågår hela sommaren.

Såväl kropp som själ får sitt när anrika Skärva gård bjuder in till sommarens kulturupplevelser i de sagolikt vackra omgivningarna, mellan Karlskrona och Nättraby.

För tredje året har konstnärinnan Annemarie Gunnarsdotter, 70, lagt beslag på 190 kvadratmeter av Kulturloftet och skapat en färgsprakande installation med både ljus och mörker.

– Den heter Livskonst 4, eftersom ettan och tvåan redan befolkat loftet och Livskonst 3 fortfarande finns kvar där ute i skogen, berättar Annemarie Gunnarsson.

På torsdagen var det vernissage för två av huvudutställningarna på Skärva denna sommar.

I Galleriet, som är en annan utställningslokal på Skärva gård, ställer bildkonstnärerna Dennis Persson och Poul Dyrholm ut. De, liksom Annemarie Gunnarsson, har en stor inspirationskälla i den danske esoteriske författaren Martinus (1890-1981). Han ägnade stor del av sitt liv åt att sprida sin vision om bland annat ett kosmiskt medvetande.

I grunden uttryckte han en hoppfull och positiv världsbild.

När man går upp till Kulturloftet på Skärva, strax bredvid gårdsbutiken som är känd för sitt ekologiska utbud, träder man in i en värld av form och färg som konstnären ägnat 30 år att färdigställa. Varje liten del av den ymniga utställningen har betydelse. Och inget är till salu!

– Jag jobbar inte på det sättet, ler Annemarie Gunnarsson, som kommer att vara på plats i sommar och välkomna besökarna.

– Jag ser fram emot samtalen och att höra vilka intryck människor får när de vandrar runt i utställningen.

Det går inte att låta bli att envisas med att fråga varför hon inte säljer sin konst eller arbetar inom formgivning – så rätt i tiden är många av hennes verk. De är minimalistiska i svart och vitt, i glas och metall, med smakfulla detaljer i starka färger. Kopplingen till det österländska och begrepp som mindfulness och sinnesro känns självklar och ytterst modern.

Men Annemarie Gunnarsson skulle inte drömma om att slå mynt av sitt konstnärliga sinne. Istället gläds hon över att utgöra en motpol till dagens kommers och jäkt.

– Livet består av både gott och ont. Ibland kan det göra mycket ont att leva, men smärtan gör att vi växer och utvecklas som människor och det gör livet ännu mer värdefullt, slår hon fast.