Här glänste ekarna som guld

Ronneby Artikeln publicerades
Moa Holmsten kom med kraftfulla Bruce Springsteentolkningar, understödd av Linus Norda.
Foto: Jan Hinderson
Moa Holmsten kom med kraftfulla Bruce Springsteentolkningar, understödd av Linus Norda.

Årets Guldekar går till folk som bygger ställningar, tillverkar fiskerullar, föreläser, driver plantskola, ordnar filmfestival, tätar runt rör, friserar hår och sätter Blekinge på rockkartan.

– Det bästa med Guldeken är att man upptäcker fantastiska företag som man inte hade en aning om fanns här i Blekinge, som plantskolan i Johannishus, säger Mats Johansson på Orbit One.

Men det visste juryn som utsåg Årets unga pionjär, danskfödda Caroline Klüver på Ytterst välsorterade Plantriket, som hon entusiastiskt och framgångsrikt marknadsför på sociala medier.

Som vanligt var Blekinge Konvention Center (ja, Ron alltså) först fyllt med minglande i foajern och sen vid sittande bord inne i stora salen där det serverades gravad lax och hängmörad svensk ryggbiff med diverse läckerheter till.

I mingelvimlet sågs företagare, näringslivschefer, kommunpolitiker och andra i livliga samspråk.

– Det är perfekt att Guldeken är här, Ronneby är ju centralt i Blekinge! sade Kenneth Michaelsson, C, som minglade runt tillsammnas med kommunledningens andra halva Roger Fredriksson, M.

Föreläsaren m m Micke Gunnarsson, som fick Hållbara Blekinge-priset berättade att höll på att missa det hela på grund av ett försenat plan i Härnösand, men landade i Kallinge med en timmes marginal.

Det var kostym eller kavaj på herrsidan och lite mer varierat på damsidan. Louise Lindén var den enda som hade en klänning av återvunnet material. För tydlighetens skull hade hon skrivit Recycling på ärmen.

Kvällens konferencier var Tomas Deutgen. Han började med att prata dansband, men som tur var präglade det inte kvällens musik.

Istället framträdda Moa Holmsten med kraftfulla Bruce Springsteen-covers tillsammans med Linus Norda. Förre Idolvinnaren Martin Almgren spelade Nashvilleinspirerat och den lokala singer-songwritern Hildur Höglind stod för det finstämda.

– Film är regional utveckling, sade Henrik JP Åkesson,festivalgeneral för Carl International Film Festival, som fick priset som årets uppstickare.

Liksom hårdrock. Seden Rock Festival blev nämligen Årets Blekingeambassadörer.

Det nya Made in Blekingepriset gick till ABU, ”en Ambassdör för Blekinge”, som det fyndigt hette motiveringen.

– Idag tror de flesta att allt är gjort i Kina. Men vi är made in Svängsta, sade Jan Sjöblom, från ABU.

Årets Blekingeföretag var Sydställningar i Sölvesborg, och för dem som under kvällen börjat fundera på alternativa karriärer hade vd Jonas Möllebro en uppmaning.

– Vår största utmaning är att hitta folk. Alla är välkomna att höra av sig till oss!

Fakta

Och vinnare är...

Made in Blekninge: ABU, Svängsta

Bästa Blekingeföretag: Sydställningar, Sölvesborg

Årets unga entreprenör: Emily Palander, Salong Vacker, Olofström

Årets tillväxtpris: Roxtec, Karlskrona

Hållbara Blekinge: Micke Gunnarsson, Ronneby

Årets Blekingeambassadör: Sweden Rock Festival, Norje

Årets Nybyggare, Aria Sotoudeh, Cityläkarna i Kalmar

Årets Pionjär, Dean Malmros, Minifinder, Växjö

Årets Unga Pionjär: Caroline Klüver, Plantriket, Johannishus

Visa mer...