Här meddelar Wendt (M) sin avgång: ”Ett jobbigt beslut”

Blekinge Artikeln publicerades
Alexander Wendt (M) under dagens presskonferens.
Foto: Anders Nilsson
Alexander Wendt (M) under dagens presskonferens.

Regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M) lämnar sitt uppdrag.

Det meddelande han på en presskonferens på fredagen.

– Det har spekulerats mycket nu i några dagar. Vi har kallat till denna träffen för att faktiskt reda ut hur det ligger till. Jag önskar bli entledigad. Jag kommer att sitta kvar tills en efterträdare har utsetts, säger han.

Som Sydöstran berättade i går har regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt, 63 år, (M) bestämt sig för att lämna sitt uppdrag.

Under en presskonferens på fredagen blev hans beslut offentligt.

– Anledningen till mitt beslut är de biverkningar som jag har efter att jag drabbades av prostatacancer, säger han utan att vidare utveckla sitt hälsotillstånd.

Alexander Wendt förnekar att hans beslut har ett samband med att Lars Almroth sparkades.

– Allt har att göra med sviterna av sjukdomen. Jag har bestämt mig för att låta hälsan går före allt annat. Det är ett jobbigt beslut, men det känns rätt, säger han.

Han vill inte vidare diskutera frågan kring Lars Almroth, men är säker på att krutröken snart kommer att lägga sig.

– Det blir vardag igen. Historien får väl utvisa om vi gjorde rätt. Vi tror att det var ett riktigt beslut och politik handlar om att genomföra det man tror är rätt.

Efter 95 år av rött styre i landstinget Blekinge blev det efter höstens val ett historiskt maktskifte då alliansen tog över makten för nya Region Blekinge.

Moderaten Alexander Wendt valdes till regionstyrelsens ordförande - vilket är det högsta politiska uppdraget inom regionen.

– Måndagen efter valet är höjdpunkten i min politiska karriär.

Men bara efter några månader på sin nya post väljer han nu att lämna sitt uppdrag. Han lämnar även posten som gruppledare för Moderaterna, men sitter kvar som ledamot i regionfullmäktige.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska läsa mer. Under min semester har jag, kanske något otippat, läst Pierre Shoris senaste bok. Den kan jag rekommendera, säger han.

Rådet till den som tar över efter honom är att inte underskatta arbetsbelastningen.

– Jag måste säga att min respekt för min företrädare har blivit en helt annan. Det är inget nio-till-fem-jobb. Inte ens ett sju-till-sju-jobb. Samtidigt är det ett givande uppdrag, säger Alexander Wendt.

Lennarth Förberg (M) har pekats ut som den hetaste kandidaten till att ta över posten som regionstyrelsens ordförande.

– Jag hade kunnat sluta i dag, men jag väljer att sitta kvar tills en efterträdare är på plats, säger Alexander Wendt.

Frågan om Alexander Wendts entledigande tas upp på regionfullmäktige den 19 juni. Då kan även hans efterträdare väljas. Om så inte sker – det är knappt om tid – sitter Wendt kvar till efter sommaren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.