Här växer skärgårdens nya smultronställe fram

Karlskrona Artikeln publicerades

Häftigare placering av en badtunna är svårt att tänka sig - högt uppe på berget längst ut på sydspetsen på Säljö. Runt omkring breder hela Karlskrona skärgård ut sig.
– Den som suttit här kommer igen. Det är jag övertygad om, konstaterar Christer Ericsson.

Det är hans företag Cajam, som driver anläggningen Säljö udde. Igår antog miljö- och byggnadsnämnden i kommunen den detaljplan för udden som blir startskottet för förverkligandet av ett nytt smultronställe i skärgården - inte minst för båtturister.
– Vi kommer att ta det steg för steg. Först planen skall vinna laga kraft. Det kan ju komma överklaganden, säger Stefan Lindeberg. Det var han som tillsammans med Sandvikens Fastighets AB för något år sedan köpte Försvarets anläggning på Säljö och började skissa på att göra om det till en turistmagnet.
Start förra året
De pratade ihop sig med Christer Ericsson och redan förra sommaren tjuvstartade verksamheten. Grunderna fanns nämligen redan på plats i de fastigheter som togs över från försvaret i form av rum för övernattning, kök med matsal, föreläsningssal och hygienutrymmen.
– Det är svårslaget som det är och värre blir det när vi kan börja förverkliga utvecklingsplanerna, säger Christer Ericsson.
I de ingår att sälja byggrätter till fritidshus i området. Det skall finansiera byggandet av uthyrningsstugor vid strandkanten och på sikt en helt ny restaurang och konferensdel högst upp på berget.
Skärgårdsbåtarna
Ett första steg är taget inför årets säsong genom att en gästhamn byggts med servicehus för att ta emot båtturister.
– Det är en av våra målgrupper. Det andra är Karlskronabor och andra som vill göra en utflykt i skärgården utan egen båt. Vi har ett avtal med skärgårdstrafiken som gör att det går turer till och från Trossö dagligen under juli i år. Eller också kan man ringa till oss så hämtar vi med egen båt från Knösö brygga.
– En tredje målgrupp är företag och organisationer som kan lägga konferenser och andra träffar här. Här är en miljö som imponerar på de flesta.
Hemma på Säljö
För Christer Ericsson är Säljö lite av hemmaplan. Han har drivit sommarkolonin på ön i decennier. Den verksamheten fortsätter som vanligt, helt skiljd från det som händer på Säljö udde.
– Jag tycker de kompletterar varandra. Tidigare har vi försökt blanda in kommersiella aktiviteter på koloniområdet. Nu blir det renodlat en kommersiell del för sig och kolonin för sig, säger Christer Ericsson