Hedda – elevstödjare med rätt att skälla

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Tollarvalpen Hedda har redan charmat biträdande rektor Therese Melin, mellanstadielärare Kerstin Rydman, och nytillträdde rektorn Martin Andersson. I nästa vecka möter hon Tullskolans elever för första gången. 6 bilder
Foto:Ola Åkeborn
Tollarvalpen Hedda har redan charmat biträdande rektor Therese Melin, mellanstadielärare Kerstin Rydman, och nytillträdde rektorn Martin Andersson. I nästa vecka möter hon Tullskolans elever för första gången.

Möt Hedda, Tullskolans egen kompishund! Förhoppningen är att denna piggögda charmiga tollarvalp ska hjälpa elever som behöver extra stöd att finna studiero, glädje och koncentration.

Tullskolan går i bräschen för en Blekingeunik satsning.

– Det förekommer katter och hundar inom vården, men jag känner inte till att någon skola i Blekinge börjat använda sig av pedagoghundar, säger Kerstin Rydman, mellanstadielärare, bildlärare och lärare i svenska som andraspråk. Hon är dessutom stolt matte till Hedda.

– Idén växte fram efter att jag hade med mig min förra hund, Maja, och lät eleverna klappa och leka med henne. Jag såg vilken glädje hon väckte när hon hälsade på barnen på sitt glada vis. Men med Maja skedde alla möten utomhus. Med hänsyn till allergikerna kan Hedda inte springa runt i hela skolan. Hon har en egen ingång och två särskilda rum där hon får vistas.

Tyvärr drabbades Maja av cancer och avled och därför kunde hon inte fortsätta arbetet på Tullskolan. Istället blir hon avlöst av en yngre upplaga i form av Hedda.

Therese Melin är biträdande rektor på Tullskolan och hon ser fram emot att få vara med och se vad Hedda kan bidra med på skolan.

– Bakgrunden är att vi ser hur antalet elever med behov av särskilt stöd ökar. Tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten har vi startat ett projekt på skolan som går ut på att skapa en "tillgänglig lärmiljö" för alla elever. Lärmiljön ska vara utformad så att alla barn, elever och studerande kan inhämta och utveckla kunskaper och värden. Man kan säga att vår nya hundkompis är en del i detta projekt.

Det är kliniskt bevisat att kontakt med hundar är bra på flera olika sätt. Forskning visar att i kontakt med hundar sjunker blodtrycket, må-bra-hormonet oxytocin ökar, ångest och oro minskar, stressnivåerna och risken för hjärtinfarkt minskar. Det har visat sig att vissa elever kan ha lättare att prata känslor med ett husdjur och att kontakten med exempelvis en hund kan utveckla förmågan till sociala kontakter och förmågan att känna empati.

Erfarenheten av så kallade pedagoghundar har varit mycket positiv på skolor runt om i landet. På Björkenässkolan i Nacka utanför Stockholm har man under flera år använt sig av en kombinerad pedagog- och terapihund som hjälper till att skapa lugn i klassrummen. Det är känt att närvaron av en hund i skolan gör att många barn känner sig gladare, tryggare och lugnare. Något som i sin tur underlättar lärande och koncentration.

– Nu är Hedda bara en liten valp på 13 veckor så hon är inte en utbildad pedagoghund ännu, förklarar Kerstin Rydman. Utbildningen finns i Stockholm, men Hedda måste vara minst ett år innan hon kan anmälas till den.

– Så vi väljer att börja med att kalla henne för skolans nya kompishund. Både hon och barnen måste gradvis vänja sig vid varandra. Vi ska börja med en temavecka som ska handla om hur man ska bete sig i sällskap med en hund. Vi ska också studera vilka olika tjänstehundar det finns, exempelvis polishundar och ledarhundar.

Therese Melin, Kerstin Rydman och Tullskolans nya rektor, Martin Andersson, är övertygade om att skolans elever kommer att välkomna sin nya fyrbenta kompis.

– Lilla Hedda är en verklig personlighet som stjäl ens hjärta, det känner jag redan efter att bara ha träffat henne två gånger, säger Martin Andersson.