Hemlösa Estelle från Fur har fått vård och ett hem

FUR Artikeln publicerades
Kattflickan, som döpts efter prinsessan Estelle,återhämtar sig hemma hos en av organisationens volontärer.
Foto:Elisabeth Hagman
Kattflickan, som döpts efter prinsessan Estelle,återhämtar sig hemma hos en av organisationens volontärer.

Den hemlösa katten som i förra veckan upptäcktes av två lingonplockare i Fur har tagits hand av Kattkommando Syd.

Kattflickan, som döpts efter prinsessan Estelle,återhämtar sig hemma hos en av organisationens volontärer.

– Nu slipper hon äta löv i skogen utan får leva kattliv, säger Elisabeth Hagman, som tillsammans med en kollega lyckades fånga in den skygga katten och som tog med sig den hem.

I lördags skrev Sydöstran om ökningen av hemlösa så kallade sommarkatter. Många sommargäster på campingar och fritidshus tar hand om hemlösa katter under semestern för att sedan lämna dem vind för våg när det är dags att åka hem.

En av de största organisationerna som jobbar med att ta hand om hemlösa katter är Kattkommando Syd.

– Vår policy är att aldrig avliva en katt om det inte är absolut nödvändigt, våra omhändertagna katter tas alltid till veterinär där de vaccineras och kastreras, berättar Birgitta Carlsson, som själv driver katthemmet i Hökamåla utanför Rödeby.

– Organisationen hade förra året ekonomiskt ansvar för cirka tusen katter.

Telefonen går ständigt varm hemma hos Birgitta Carlsson. I förra veckan fick Kattkommando Syd vetskap om en hemlös katt i Fur. Det var två kvinnor som var ute och plockade lingon som upptäckte katten som skyggt närmade sig dem. Det dröjde dock ett par dagar innan katträddarna kunde fånga in Estelle.

– Hon är mycket skygg, men har med stor sannolikhet levt i kontakt med människor någon gång.

– Estelle har varit på Avelsgärde hos veterinär och var otroligt nog fri från både löss och öronskabb. Nu bor hon hemma hos mig, berättar Elisabeth Hagman.

Men djurvännernas arbete tar aldrig slut. De tio katthem som Kattkommando Syd driver i södra Sverige är ständigt fullbelagda. De tar ansvar för tusentals katter varje år och ser till att de placeras i permanenta hem eller i stödhem.

– Nu har vi ett nytt fall på gång. För en stund sedan fick jag samtal från en familj som sett en hemlös katt vid Bröms rastplats, säger Birgitta Carlsson.

– De matade den med en smörgås när de körde förbi och när de åkte hem igen gav de katten kattmat. Det ska man alltid göra när man stöter på en uthungrad katt, ge den mat och vatten. Men det är ingen mening att försöka fånga in den. Hör av dig till någon kattorganisation istället.

FAKTA

Kattkommando Syd

Kattkommando Syd finns i Blekinge, Skåne, Kalmar och Kronoberg och driver tio katthem med 200 platser. Förra året hade man 800 ärenden (varje ärende kan handla om allt från en katt till en hel koloni).

Drygt 600 katter kunde få permanenta hem och 800 placerades i stödhem år 2016.

Visa mer...