Hockeymilitärer knep brons: ”Nästa år siktar vi på seger”

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Det svenska militära landslaget som ställde upp i Baltic military winter games.
Foto: rms Kermo Pastarus
Det svenska militära landslaget som ställde upp i Baltic military winter games.

För första gången har ishockeyspelande militärer från Sverige deltagit i Baltic military winter games – däribland sex spelare från Karlskrona.

– Nästa år siktar vi på seger, säger Thomas Nord.

Han arbetar på Marinens undervattenstridsskola och är ordförande och målvakt i föreningen Örlogsstaden hockeyklubb i Karlskrona.

Han berättar att Sverige tidigare har tackat nej till att delta i Baltic military winter games, men när den baltiska turneringen nu arrangerades för sjätte gången kände de att det var dags.

– Jag sa att jag fixar ett lag – inga problem. Vi har gott om hockeyspelande militärer som har Försvarsmakten som arbetsgivare och genom Örlogsstaden HK i Karlskrona var stommen till laget redan klar.

Förra helgen åkte tjugo svenska militärer, varav sex personer arbetar på Marinbasen i Karlskrona, till Estlands huvudstad Tallinn för att spela mot värdlandet, Lettland, Litauen och Kanada.

Det svenska laget slog både Kanada och Litauen, men förlorade mot Estland och Lettland som bjöd på tufft motstånd med flera elitidrottare i laget.

Det blev till slut Lettland som vann turneringen, medan Sverige knep bronsplatsen.

– Vi är jättenöjda. Det var också roligt att man ansåg att det var stort och hedrande att Sverige kom dit med ett landslag och vi fick mycket medial uppmärksamhet. I Baltikum är hockey på frammarsch och Sverige ses som en förebild.

Nästa år arrangeras turneringen i Litauen och redan nu siktar Thomas Nord och de andra i laget på att delta igen.

– Nu hade vi bara en vecka på oss att samla ihop ett militärt landslag, men då får vi mer tid till att bli ett bättre lag och då tänker vi gå för seger.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.