Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Högaktuell Höglund i nygammalt ljus

I år är det tjugo år sedan den Karlskronafödde ”diversekonstnären” Erik Höglund avled, dagarna före sin 66-årsdag. Detta uppmärksammar Blekinge museum genom att visa upp en del av sin exklusiva Höglundsamling.
Karlskrona • Publicerad 24 mars 2018
Ingrid Höglund invigde den nya Erik Höglund-utställningen på Blekinge Museum.
Ingrid Höglund invigde den nya Erik Höglund-utställningen på Blekinge Museum.Foto: Björn Mogreen

På plats för att inviga den tidigare i dag var konstnärens änka Ingrid, som samtidigt berättade om sin makes oerhörda kreativitet och mångsidighet, men också ”tossigheter”, i positiv bemärkelse.

Allt svårare märkt av följdsjukdomar av sin tidiga diabetes, bland annat med båda benen amputerade, jobbade han ändå in i det sista; de sista tio åren framför allt med glas.

Annons

Just nu uppmärksammas han i japansk television.

Erik Höglund växte upp på Väster Udd, och kom redan som 16-åring in på Konstfacks teckningslärarlinje. Hans stora dröm var emellertid att bli cirkusartist, och detta går också som en röd tråd genom stora delar av hans produktion; vare sig det handlar om skisser och målningar, eller om skulpturer. Det är också högst märkbart i den nu pågående utställningen.

”Högis”, som han allmänt kallades av vänner, växlade tidigt in på skulpturlinjen, och det är också skulpturer som kännetecknar det mesta av hans offentliga utsmyckningar; ett 150-tal i Sverige och Tyskland, och ett halvdussin i Karlskrona. Mest känd är väl Fiskargumman på Fisktorget.

Att förfärdigandet av den dröjde förklarade Ingrid Höglund i lördags med att maken fick en massiv hjärnblödning just som han gjutit sin tänkta gumma i gips, och låg medvetslös i tre månader.

På designsidan är det kanske annars mest Erik Höglunds glaspjäser som rönt mest uppmärksamhet, även internationellt. Inte minst hans olika tjurpjäser.

Utställningschefen Christina Berup berättade för Ingrid Höglund hur Erik Höglund fortfarande dyker upp i hennes vardag, i filmad form på Rosenholm.
Utställningschefen Christina Berup berättade för Ingrid Höglund hur Erik Höglund fortfarande dyker upp i hennes vardag, i filmad form på Rosenholm.Foto: Björn Mogreen

År 2000 köpte en annan Karlskronason, finansmannen Ulf G Lindén, upp den framlidne konstnärens kvarvarande samling, och nio år senare skänkte hans dotter den till Blekinge museum, där nu merparten av den finns och visas på Rosenholm. När den inte, som nu och ”tills vidare”, får en mer framskjutande plats, på huvudmuseet vid Fisktorget.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons