Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon tar greppet om livslusten

Suzanne Gjertz vill alltid lära sig nya saker.
Tennis har hon spelat sedan hon var barn. Lindy hop började hon dansa när hon blev pensionär.
– Vill jag någonting ger jag mig inte i första taget, säger 72-åringen.
KARLSKRONA • Publicerad 19 januari 2020 • Uppdaterad 18 juni 2020
Tennis har länge varit Suzanne Gjertz stora intresse. Men hon testar gärna nya saker. Sedan några månader tillbaka har hon börjat med en ny racketsport: bordtennis.
Tennis har länge varit Suzanne Gjertz stora intresse. Men hon testar gärna nya saker. Sedan några månader tillbaka har hon börjat med en ny racketsport: bordtennis.Foto: Mattias Mattisson

Suzanne Gjertz sprudlar av smittsam energi och glädje.

– Barnen som spelar här hos oss älskar henne, säger en av tränarna på Karlskrona tennisklubb som assisterar när bilderna tas på en av banorna på Rosenholm.

Annons

Sedan 1973 har Suzanne Gjertz spelat i klubben, samma år som hon flyttade från Stockholm till Karlskrona för att arbeta som biomedicinsk analytiker på Blekingesjukhuset.

Suzanne är uppvuxen i Sala i Västmanland där hon bodde med sina föräldrar och två äldre bröder. När hon var nio år flyttade familjen till huvudstaden.

– På den tiden fanns det inte möjlighet till längre studier än i storstäderna, och det var enklare om man samtidigt kunde bo hemma, säger hon.

Efter studierna tänkte hon att det kunde vara mysigt att bo i en mindre stad igen. Slumpen, i det här fallet ett jobberbjudande, förde henne till Karlskrona.

– Jag hade aldrig varit där förut. Jag var 25 år och en vecka gammal när jag flyttade hit. Den första tiden saknade nog min familj mig väldigt mycket. Pappa skrev brev till mig två gånger i veckan. Vi pratade inte i telefon så ofta, eftersom det var dyrt att ringa.

Hennes första intryck var att utelivet var betydligt lugnare och att Karlskronaborna var töntigt klädda.

– De var flera, flera år efter i modet än vad jag var van vid. Men jag blev väl mottagen av alla på labbet. Jag trivdes med mina arbetskamrater.

Suzanne Gjertz gick med i Karlskrona tennisklubb 1973, samma år som hon flyttade till Karlskrona.
Suzanne Gjertz gick med i Karlskrona tennisklubb 1973, samma år som hon flyttade till Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Från fönstret i sin lägenhet kunde Suzanne Gjertz se tennisbanorna på Klinteberga. Snart var hon igång med sporten som hon spelat sedan hon var elva år. I Karlskrona tennisklubb hittade hon snabbt sin plats.

En av dem som hon fick upp ögonen för var ”en kille som tränade juniorerna och var väldigt snabb”.

– Jag frågade om han ville spela med mig, och vi hade väldigt kul på banan. När mamma kom på besök berättade jag om honom, och hon sa att det verkade som att han var förtjust i mig. ”Tror du?”, sa jag, och sedan ringde jag och frågade honom. Och det var han ju. Han var lite äldre än mig, men vi blev ett par.

Annons

Det visade sig att Suzanne och Göran hade flera gemensamma intressen. Förutom tennis spelade de gärna golf och åkte skidor.

– Vi hade sporten, och var också intresserade av franska. Vi läste fransk konversation på Folkuniversitetet. Vi kompletterade varandra. Om jag inte kunde hitta slutet på en mening avslutade han den. Jag har alltid varit ganska vild av mig. Göran var lite lugnare.

”Det var som att gå ut genom en dörr och in i en ny värld. Jag blev tvungen att bygga upp ett nytt socialt mönster och hitta en ny struktur.”

För några år sedan gick hennes man bort och Suzanne berättar om att det dessförinnan var en tuff period när han var sjuk.

– När jag gick i pension var jag som en trasa. Jag visste inte om jag skulle hålla ihop, varken fysiskt eller psykiskt.

Det var också tufft för henne att sluta jobba, efter 45 år på Blekingesjukhusets labb.

– Jag hade inte riktigt räknat med det. Det var som att gå ut genom en dörr och in i en ny värld. Jag blev tvungen att bygga upp ett nytt socialt mönster och hitta en ny struktur.

Dels började Suzanne Gjertz rusta upp huset och trädgården på Bergåsa. Bottenvåningen gjordes om till en lägenhet som varje år hyrs ut till fyra utbytesstudenter.

– Det kan ibland vara ett väldigt liv i luckan, men jag har sagt att bara de har roligt och är snälla mot varandra så. Ibland vill de att jag ska komma ner till dem och jag har också blivit bjuden till exempelvis Frankrike av några.

Suzanne Gjertz säger att hon har hittat ett roligt liv efter pensionen.
Suzanne Gjertz säger att hon har hittat ett roligt liv efter pensionen.Foto: Mattias Mattisson

Nya språk är något som hon fortfarande tycker är roligt. Hon vill till exempel lära sig mer tyska då hennes barnbarn bor i Tyskland. Annars brukar hon träffa ett gäng för att hålla igång sin italienska, som hon börjat studera efter en resa till Italien.

– Jag förstod ju ingenting av vad de sa, och det var inget kul. Så jag gick en intensivkurs i Siena.

Annons

Annars är det dansen som har blivit hennes nya stora intresse som pensionär.

– Jag sa till mig själv att ”Suzanne, du måste göra något som du tycker om”, och jag ville börja dansa.

Tillsammans med sin man hade hon tidigare dansat bugg, men nu blev det en nybörjarkurs i lindy hop hon anmälde sig till.

– Lindy hop är ju så häftigt, och vilket engagemang och så många glada människor som dansar det. Men det var inte lätt i början. För oss som är lite äldre kan det vara svårt att koordinera stegen, men jag fick höra att jag skulle lyssna på musiken och plötsligt hittade jag ett flyt.

”Min mamma tyckte att jag var en karusell. Hon sa också att jag var värd två miljoner, och det bästa var att hon inte behövde skatta för det.”

För några år sedan åkte hon till Herräng Dance Camp, utanför Norrtälje, som är världens största lindy hop-läger med över 3 000 besökare från hela världen varje sommar.

– Jag tänkte att om jag någon gång ska åka till Herräng måste jag göra det nu. Det fick bära eller brista. Jag gav bilnycklarna till en av småkillarna och sedan körde vi i en kolonn med tre bilar. Vi var fem–sex som hyrde ett hus. Alla blev sjuka utom jag, så jag kunde vara med på det mesta. Det var helt otroligt att vara där, säger hon.

Foto: Mattias Mattisson

Förutom att varje termin gå kurser och ibland åka iväg för att dansa är Suzanne Gjertz också fortfarande igång med tennisen.

– Jag kan inte säga vilket som är roligast, lindy hop eller tennis. Det är nog lika roligt. Och golfen naturligtvis. Det är fantastiskt att slå ut på hål nummer ett och veta att nu ska jag gå ute i naturen med bollen och inget får störa mig.

Ibland spontantränar hon hemma, genom att till exempel stå på ett ben i taget för att öva balansen eller göra några armhävningar.

– Det är fantastiskt hur man kan bygga upp sin kropp igen. Nu är jag stark som en björn.

Annons

Även om livet har gått upp och ner tycker Suzanne Gjertz inte att hon har förändrats som person särskilt mycket.

– Jag har nog alltid varit en sprallig typ. Min mamma tyckte att jag var en karusell. Hon sa också att jag var värd två miljoner, och det bästa var att hon inte behövde skatta för det, säger hon.

– Det är klart att det är mycket moln också, och att man ibland visar en fasad, men man blir inte gladare för att man grottar ner sig. Till slut får man gå vidare.

Profil

Suzanne Gjertz

Ålder: Fyllde 72 år i fredags.

Född: I Sala. Uppvuxen i Solna utanför Stockholm.

Bor: På Bergåsa i Karlskrona.

Äter helst: ”Jag tycker om det mesta. Oxfilé provencale är kanske favoriten, och det italienska köket. Annars lagar jag mycket svensk husmanskost.”

Dricker helst: ”Bubbelvatten och champagne.”

Prestation jag är stolt över: ”Jag fick diplom som skolans bästa idrottsflicka när jag var 13 år.”

Skulle vilja göra mer av: ”Spela teater. Jag sa till min chef att om de ringer från Hollywood sticker jag, annars stannar jag kvar. Samtidigt spelar jag teater i livet. Om inte annat för att roa mig själv.”

Irriteras av: ”Griniga, tråkiga och tjuriga människor.”

Blir lycklig av: ”När jag har lärt mig en ny tur i dansen.”

Foto: Mattias Mattisson
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons