Polis som avled var narkotikapåverkad

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson

Den hundförare som omkom i en trafikolycka i juni var påverkad av narkotika. Det visar utredningen som nu är avslutad.

Polisen skriver på sin hemsida att hundföraren var påverkad av narkotika och narkotikaklassade läkemedel när han kom över på fel sida av vägbanan och kolliderade med en mötande lastbil. Med all sannolikhet berodde olyckan på att han inte kunde framföra polisbilen på ett trafiksäkert sätt.

Polismannen hade bland annat amfetamin och en rad andra narkotikaklassade läkemedel i blodet.

– Den här vändningen kom i början på augusti när vi fick svaret från rättsmedicinska, säger förundersökningsledare Lars-Bertil Mårtensson till TT.

Lastbilschauffören gjorde allt han kunde för att undvika en kollision.

– Även om utredningen är avslutad är det många frågor som är och förblir obesvarade. De kommer vi aldrig att kunna få något svar på, säger Carina Persson, regionpolischef.

Hon fortsätter:

– Det här var en mycket uppskattad kollega. Det är naturligtvis mycket allvarligt att det nu framkommit uppgifter som visar att han varit narkotikapåverkad. Samtidigt är det djupt tragiskt att han inte längre finns bland oss. Vi försöker på bästa sätt att stötta hans anhöriga, nära vänner och kollegor. De har alla drabbats hårt, precis som lastbilschauffören som hundföraren kolliderade med.

Tomas Rosenberg, polismästare i region Syd, säger till SVT Nyheter Blekinge att utredningens resultat väckt många frågor internt.

– Vi har inte sett några tecken på missbruk och i sin roll som polis är min uppfattning att han alltid agerat professionellt, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Polisen och Arbetsmiljöverket ska tillsammans utreda om det finns arbetsmiljörelaterade förklaringar till olyckan.