Sportprofilens bisarra metoder avslöjade

Karlskrona Artikeln publicerades
Häktesbilen med den misstänkte sportprofilen kommer till tingsrätten. 2 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Häktesbilen med den misstänkte sportprofilen kommer till tingsrätten.

Pojkarna bands till både händer och fötter, fick munnarna övertejpade, en del med en slang dessförinnan nedkörd i halsen. Till sist drogs en plastpåse över huvudet på dem.

Det var den 40-årige sportcoachens recept på sina adepters senare framgångar i livet.

I dag hölls omhäktningsförhandlingar med den 40-årige sportprofil som häromveckan greps för drygt ett 20-tal fall av grov misshandel och grovt olaga tvång. Under minst två år misstänks han ha genomfört olika "mentala övningar" i syfte att stärka psyket hos unga talanger i en specifik sport.

Han är en känd profil och coach inom sporten.

Och nu, visar omhäktningsförhandlingarna snart, har misstankarna mot 40-åringen inte bara stärkts, utan också svällt betydligt.

– Det handlar om flera nya fall av grovt olaga tvång och grov misshandel, i sammanlagt 94 fall och vid 47 olika tillfällen, uppger kammaråklagare John Dagnevik till Sydöstran.

De nya misstankarna kommer från de filmer polisen just nu går igenom, och som hittats i sportprofilens beslagtagna mobiltelefoner och hårddiskar.

– Han har filmat många, kanske alla, sina övergrepp, bekräftar John Dagnevik.

– Varför vet vi inte, och inte heller om de kan ha spridits vidare, i något syfte. Vad man ser på dem är bland annat pojkar, alla i tonåren, som binds på olika sätt, tejpas över munnen med eltejp. Några får en slang nedförd i halsen, ansluten till vattenflaskor, och fasttejpad. Många får sedan en påse trädd över huvudet.

– Det är uppenbart att offren snart fått andningssvårigheter.

Flera pojkar har också fått metallklämmor utplacerade över kroppen.

Enligt uppgift ska 40-åringens syften varit att stärka pojkarnas psyken, men också den absoluta tilliten till sin coach.

En person som tittat på filmerna har sammanfattat "övningarna" som helt och klart bisarra.

– Jag kan inte tänka mig att det här skulle vara en utbredd metod i idrottsvärlden, säger en försiktigare John Dagnevik.

Han avfärdar samtidigt mycket bestämt att det ska ha skett några sexuella övergrepp.

De flesta pojkar på filmerna har nu kunnat identifieras, och de har också hörts inledningsvis.

– Det kvarstår några att identifiera. Vad vi vet hittills kommer de från flera olika håll i landet, och filmerna är också tagna på flera olika platser, inte bara i det hus i Ronnebytrakten som 40-åringen förfogat över. Några är mer än tio år gamla, och övergreppen på dem har hunnit preskriberas. Vi koncentrerar oss nu på filmerna tagna efter det, berättar John Dagnevik för Sydöstran.

Ingen av de pojkar som kunnat identifieras hittills är hemmahörande i Blekinge, annat än att de går eller har gått på en särskild idrottsprofil på ett Blekingegymnasium.

Enligt uppgift har flera av pojkarna mått mycket dåligt efter "övningarna" hemma hos 40-åringen. Ingen hade emellertid någon kännedom om de andra offren förrän helt nyligen, och av en händelse. Det var också då polisen omedelbart grep in. Samtliga pojkar trodde de var speciellt utvalda, som en talang utöver det vanliga. Proffskontrakt hägrade.

40-åringen har medgivit en rad faktiska omständigheter, utifrån vad som kan ses på filmerna, men han förnekar bestämt brott. Han anser att hans metoder lett till framgångar. Varifrån han hämtat dem, och om han själv en gång i tiden, i sin egen karriär, utsatts för dem, vill hans försvarare Nils Fagrenius i nuläget inte kommentera.

– Min klient säger att han är helt oskyldig. Han har aldrig tvingat någon till någonting, sammanfattar han.

Omhäktningen i dag avser två veckors respit med åtalet, men sannolikt kommer det att krävas betydligt mer tid än så innan det hela gått till rättegång.

– Det är ett mycket omfattande material som ska gås igenom, och många personer, merparten av dem mycket unga, som måste höras, och försiktigt. Det kommer att ta tid, vidgår John Dagnevik.