Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Industrin växer i hela landet - men inte i Blekinge

Antalet anställda i små- och medelstora industriföretag har ökat med 10 procent mellan 2011 och 2016.
Men Blekinge går mot strömmen som det enda länet i Sverige där industrin backar.
Blekinge • Publicerad 12 april 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

I en ny rapport från Tillväxtverket framkommer att antalet jobb i industriföretag med mellan 1 och 499 anställda i Sverige har stigit med 10 procent, från ungefär 262 000 till 289 000, mellan åren 2011 och 2016.

Procentuellt har flest jobb kommit på Gotland, plus 26 procent. Bland snabbväxarna finns också Stockholms, Västra Götalands och Jönköpings län. De tre senare finns också med i toppen av antalet industrijobb generellt.

Annons

Endast ett län backar när det gäller antalet anställda – Blekinge, där antalet anställda inom industrin har minskat med 2 procent på fem år.

– Några industrigrenar har gått dåligt där. Men Blekinge har ganska god konkurrenskraft och ibland är det så att när företag blir mer effektiva så blir antalet jobb färre, säger Sten Axelsson, analytiker på Tillväxtverket.

Enligt Tillväxtverket är vissa kommuner i Sverige starkt beroende av några få stora industriföretag vilket "ökar risken för en arbetslöshetskris" om ett sådant företag skulle försvinna.

Specifikt nämns kommuner i Glasriket (Kronoberg och Kalmars län) samt kommuner i Bergslagen som utsatta. Exempelvis för beroendet av globala priser på råvaror och tullar.

Näringsminister Mikael Damberg (S) till TT:

– Industrin går starkt i Sverige. Det är en revansch för svensk industri, vi ser hur stor betydelse den har för export och nya jobb men också för välståndet i Sverige.

Och han tillägger:

– Men vi i Sverige har anledningen att vara oroliga om det införs ståltullar eller om det utvecklas till ett handelskrig mellan USA och Kina. Det kan bli globala effekter som kan påverka efterfrågan för en lång rad industrier i Sverige.

Men det finns också problem med konkurrenskraften för svenska företag. Enligt rapporten kan de mindre företagen ha det tufft att hänga med i den automatisering som nu sker och som kostar pengar.

Små industriföretag i Sverige påverkas också av det svenska kostnadsläget samtidigt som man är underleverantör till större exportföretag som sätter hård prispress vid sina inköp.

Olle Nygårds/TT
Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons