Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inget polskt sjukdomskött sålt till Blekinge

Kött från det polska slakteri som misstänks sälja kött från sjuka djur har även sålts till företag i Sverige. Polska livsmedelsmyndigheter har nu informerat myndigheterna i de länder som tagit emot kött från företaget.
I Sverige har det sålts till fyra mindre företag i Stockholm och Skåne. Inget ska ha hamnat i Blekinge.
BLEKINGE • Publicerad 31 januari 2019
Kött från det polska slakteri som misstänks sälja kött från sjuka djur har även sålts till företag i Sverige.
Kött från det polska slakteri som misstänks sälja kött från sjuka djur har även sålts till företag i Sverige.Foto: Claudio Bresciani / TT

– I dagsläget är det företag i Skåne och Stockholm som är berörda, men det är oklart om köttet sålts vidare och i så fall vart. Utredningen pågår, säger statsinspektör Aron Lindén, Livsmedelsverket.

Livsmedelsverkets Louise Nyholm säger till TT att det finns risk att mer sjukdomskött kommer in i Sverige. Polen är en av de stora köttproducenterna inom EU och exporterar 80 procent av sitt nötkött utomlands – bland annat till Storbritannien, Sverige, Italien och Tyskland.

Annons

Hon har inga uppgifter om att köttet ska ha sålts vidare i Sverige. Däremot finns risken att mer av sjukdomsköttet kommer till landet, enligt Nyholm.

– Vi vet ingenting om riskerna med det här köttet men vi bedömer det som hälsoskadligt.

Via Blekinges hamnar sker stor del av de polska transporterna, men enligt Livsmedelsverket är det i dagsläget inget företag i länet som köpt kött från det aktuella slakteriet i Polen.

– Vi håller oss uppdaterade, men än har inga direktiv kommit om att Karlskrona kommun är berörd av det som hänt, säger miljöinspektör Ida Andersson, Karlskrona kommun.

Något som kan försvåra spårningen av sjukdomsköttet är att mycket av importen av exempelvis polskt nötkött säljs vidare till olika livsmedelsproducenter och slutligen säljs i butik i form av exempelvis färdigrätter, eller via restauranger. Detta är områden som inte styrs av samma krav på ursprungsmärkning som exempelvis hela styckbitar.

– När det gäller försäljningen av ”rent” kött i livsmedelsaffärer, som kotletter, grytbitar och liknande så är det enkelt för konsumenten att se varifrån köttet kommer, säger Aron Lindén.

– Lagen om ursprungsmärkning är tydlig. Men när det kommer till processad mat, som färdigrätter, så är märkningen frivillig. Då måste konsumenten vara duktig på att läsa det finstilta. Ibland räcker inte det heller.

För cirka fem år sedan skakades flera livsmedelsjättar när det visade sig att bland annat lasagne i färdigrätter innehöll hästkött istället för nöt- och griskött.

– DNA-kontroller kan användas för att avgöra från vilket djur köttet kommer, berättar Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge.

Enligt Ida Svensson pågår just nu en kontroll av kommunens restauranger och serveringar om köttet på menyn verkligen är det som ligger på tallriken.

Annons

– Står det att det ska vara svensk oxfilé så ska det vara det, inget annat.

Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge.
Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons