Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Invasiv krabba har fått fäste i Blekinge

Den invasiva vitfingrade brackvattenskrabban har nu fått fäste i Karlskronas skärgård.
Karlskrona • Publicerad 26 augusti 2019
Den vitfingrade brackvattenskrabban har fått fäste utanför Karlskrona.
Den vitfingrade brackvattenskrabban har fått fäste utanför Karlskrona.Foto: Jens Hedlund/Privat

För två år sedan kom de första indikationerna på att den vitfingrade brackvattenskrabban fanns i vattnen utanför Karlskrona och förra året hittades ännu fler. För någon vecka sedan hittade en privatperson mängder av den lilla krabban i sundet mellan Saltö och Dragsö.

”Detta kan betyda att denna främmande art har fått fotfäste i Blekinge”, skriver Länsstyrelsen Blekinge på sin hemsida.

Annons

BLT var först med att rapportera om att krabban nu etablerat sig utanför Karlskrona.

– Det är en invasiv art, men det ska inte vara någon fara med den, säger Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet vid institutionen för marina vetenskaper, till tidningen.

Den vitfingrade brackvattenskrabban är mycket liten och som vuxen blir den som mest två centimeter bred över ryggen. Färgen är brun till grönbrun och klorna har vitaktiga spetsar. Den ena klon är alltid större än den andra.

Den vitfingrade brackvattenskrabban är tidigare etablerad längs med Östersjöns östra kustlinje, i Polen, Litauen, Ryssland och sedan 2009 även i Finland, men har sitt ursprung vid USA:s östkust. Den har antagligen kommit hit med fartygstrafik, antingen med barlastvatten eller på fartygsskrov.

Matz Berggren tror inte att det är någon större fara med att den nya krabban fått fäst i Blekinge, då abborren troligen äter den och håller den i schack.

En studie vid Estlands kust visar dock att populationerna av musslor och snäckor har minskat dramatiskt sedan krabban fått fäste där, skriver nyhetsbyrån TT.

– Vi har bara väntat på att den skulle komma över till våra vatten. Jag tror nog att den blir kvar i Karlskrona och kan sprida sig vidare längs kusten i Blekinge, säger Matz Berggren till BLT.

Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons