Invasiv krabba har fått fäste i Blekinge

Karlskrona Artikeln publicerades
Den vitfingrade brackvattenskrabban har fått fäste utanför Karlskrona.
Foto: Jens Hedlund/Privat
Den vitfingrade brackvattenskrabban har fått fäste utanför Karlskrona.

Den invasiva vitfingrade brackvattenskrabban har nu fått fäste i Karlskronas skärgård.

För två år sedan kom de första indikationerna på att den vitfingrade brackvattenskrabban fanns i vattnen utanför Karlskrona och förra året hittades ännu fler. För någon vecka sedan hittade en privatperson mängder av den lilla krabban i sundet mellan Saltö och Dragsö.

”Detta kan betyda att denna främmande art har fått fotfäste i Blekinge”, skriver Länsstyrelsen Blekinge på sin hemsida.

BLT var först med att rapportera om att krabban nu etablerat sig utanför Karlskrona.

– Det är en invasiv art, men det ska inte vara någon fara med den, säger Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet vid institutionen för marina vetenskaper, till tidningen.

Den vitfingrade brackvattenskrabban är mycket liten och som vuxen blir den som mest två centimeter bred över ryggen. Färgen är brun till grönbrun och klorna har vitaktiga spetsar. Den ena klon är alltid större än den andra.

Den vitfingrade brackvattenskrabban är tidigare etablerad längs med Östersjöns östra kustlinje, i Polen, Litauen, Ryssland och sedan 2009 även i Finland, men har sitt ursprung vid USA:s östkust. Den har antagligen kommit hit med fartygstrafik, antingen med barlastvatten eller på fartygsskrov.

Matz Berggren tror inte att det är någon större fara med att den nya krabban fått fäst i Blekinge, då abborren troligen äter den och håller den i schack.

En studie vid Estlands kust visar dock att populationerna av musslor och snäckor har minskat dramatiskt sedan krabban fått fäste där, skriver nyhetsbyrån TT.

– Vi har bara väntat på att den skulle komma över till våra vatten. Jag tror nog att den blir kvar i Karlskrona och kan sprida sig vidare längs kusten i Blekinge, säger Matz Berggren till BLT.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.