Ja till böneutrop – SD nedröstade i kommunfullmäktige

Karlskrona Artikeln publicerades
Moskén i Karlskrona får fortsätta att göra sina böneutrop i samband med fredagsbönen.
Foto: Ola Åkeborn
Moskén i Karlskrona får fortsätta att göra sina böneutrop i samband med fredagsbönen.

Det blev ett ja till fortsatta böneutrop från minareten i Kungsmarken. Det står klart i och med att Sverigedemokraternas motion om att förbjuda dem röstades ner i kommunfullmäktige under torsdagen.

Islamiska kulturföreningen i Karlskrona får fortsätta att göra sina böneutrop från moskén i Kungsmarken i samband med fredagsbönen. Det rapporterar P4 Blekinge.

Sverigedemokraterna i Karlskrona ville ändra i den lokala ordningsstadgan så att inga religiösa utrop får göras på allmän plats. SD menar att religionsfrihet också ska innebära rätten att slippa höra religiösa budskap, som ett böneutrop.

– Man ska inte påtvinga någon, säger Robert Andersson (SD) till P4 Blekinge.

Liberalernas Börje Dovstad var av en annan uppfattning:

– Jag tycker att religionsfrihetens avvägningar och begränsningar hör hemma i riksdagen. Vi kan inte ha en religionsfrihet i Karlskrona och en annan någon annanstans, sa han till radiokanalen.

Efter en lång och intensiv debatt i torsdagens kommunfullmäktige röstades motionen ned med siffrorna 39–29.

Därmed har moskén i Karlskrona alla tillstånd och godkännanden som behövs från polisen och kommunen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.