”Jag skrek stanna, såg direkt att något var galet”

Karlskrona Artikeln publicerades
Cecilia Gustafsson, en av de tre hjältinnorna, som var med och hjälpte till vid väggrenen på E22:an utanför Karlskrona när sju veckor gamla bebisen Linnéa slutade att andas. ”Nu är jag bara glad att det gick så bra, fantastiskt!” 2 bilder
Foto:Maths Olsson
Cecilia Gustafsson, en av de tre hjältinnorna, som var med och hjälpte till vid väggrenen på E22:an utanför Karlskrona när sju veckor gamla bebisen Linnéa slutade att andas. ”Nu är jag bara glad att det gick så bra, fantastiskt!”

Cecilia Gustafsson och jobbkollegan Therese Johansson fick en dramatisk onsdag när man körde bil på E22:an strax utanför Karlskrona. Men tack vare en snabb inbromsning slutade allt lyckligt.

Dramat där sjuveckorsbebisen Linnéa plötsligt slutade att andas har fått stor spridning på Facebook – detta efter att mamman Sara Sandström valde att dela med sig av den traumatiska händelsen.

Det var i onsdags vid lunchtid som Sara satt i bilen på E22 när lilla Linnéa plötsligt började skrika – till slut så våldsamt att hon slutade att andas. Mamman fick då panik och ställde sig i väggrenen i höjd med Lösen. Vi fick tag i två av de tre hjältinnorna som stannade och hjälpte till.

– Vi såg att bilen svängde in och jag bara skrek stanna! Det var verkligen panik, vi såg hur mamman skrek och hade barnet i famnen. Vi tvärnitade och rusade ut samtidigt som jag ringde 112, berättar Cecilia Gustafsson för Sydöstran.

Under tiden hann även en ytterligare kvinna stanna till.

– Allt gick så fort. När vi kom fram så var bebisen alldeles blå i ansiktet, det var ingen rolig upplevelse. Den tredje personen stoppade fingrarna i halsen och sedan tog det inte mer än fem minuter innan ambulansen kom, säger Cecilia som var tagen efteråt.

– Nu är jag bara glad att det gick så bra, fantastiskt!

– Man är ju extra känslig när man själv har egna barn. Jag har varit med om liknande händelser själv, men man är nog mer samlad när man står vid sidan om än om man är med om det själv.

Jobbkollegan Therese Johansson var också lättad efteråt:

– Först blev man skärrad och chockad, sedan går man bara på ren instinkt och försöker hjälpa till. Det kändes bra att stötta den stackars mamman, säger Therese.

När berättelsen med lyckligt slut dök upp på en av Blekinges större Facebook-grupper ”Du vet att du är från Karlskrona när...” svämmades kommentatorsfältet över med hjärtan och medkänsla för familjen.

– Jag är inte sån som letar upp saker, men jag fick höra det på omvägar, helt underbart, säger Cecilia Gustafsson.

Mamman Sara Sandström hyllade de tre kvinnorna i ett känslosamt Facebook-inlägg:

”Vill rikta ett stort tack till de tre vänliga själar som strax efter 12-tiden stannade till vid vägkanten och hjälpte till vid Lösen när vår lilla 7-veckors tös plötsligt slutade andas. Utan er är det inte säkert att jag nu hade suttit här hemma med en återigen glad och pigg bebis”, skriver hon.

”I förmiddags beställde jag inbjudningskorten till det planerade dopet i november och tårarna sprutar återigen när jag tänker att det hade kunnat bli något helt annat än dop”.

”Tack igen till dessa vardagshjältar! Skärrad mamma som glömde ta både namn och nummer till er så klart. Hoppas mitt varma tack ändå kan nå fram”.