Jan har ingen tid för sofflocket

Blekinge Artikeln publicerades

I maj i år gick Sydöstran- och Affärslivsreportern Jan Hinderson, 67, i pension.

Hade han i varje fall tänkt. Först...

Men i stället för att mata duvor i Hoglands park, eller ligga på sofflocket hemma på Långö, är det fortsatt höga växlar som gäller – bland annat som inhoppande reporter på sin gamla arbetsplats. På sistone är det framför allt redaktionerna i Sölvesborg och Olofström som gällt, men han har också figurerat som kulturskribent i Karlskrona.

Därtill har det blivit några frilansartiklar i Blekingeposten.

Sydöstrans lyhörda öra mot BTH lyssnar nu i stället in spanska glosor.
Foto: Privat
Sydöstrans lyhörda öra mot BTH lyssnar nu i stället in spanska glosor.

– Det känns bra att inte ha något fast skrivbord någonstans, rutiner och jobbiga arbetstider, sammanfattar Jan Hinderson. Samtidigt som han grymtar någonting om att bussen från Karlskrona till Olofström avgår redan tio över sex på morgonen...

– Det jag saknar mest är alla härliga kollegor!

Rent privat fortsätter han ungefär ”som förr”, med att sluka film och skönlitterära böcker. Sedan många år är han en del av en bokcirkel för mogna män som allt emellanåt träffas på ett fik och diskuterar bra och dåliga romaner.

– Det där med fik går igen; jag älskar att sitta på caféer. Bara sitta och titta på folk, fundulera, hänga med på sociala medier, jag är mycket där, eller läsa en medhavd bok.

– Och bok, förresten – någon sådan skriver jag inte på. Har aldrig heller varit aktuellt.

Det som upptar Jans mesta tid, och engagemang, just nu är ett internationellt projekt via folkhögskolan i Bräkne-Hoby. I vår åker han och de andra deltagarna till Costa Rica för tre veckors volontärtjänstgöring. Veckorna och insatserna ska dokumenteras, och leda till en utställning på Blekinge museum frampå senvåren.

– Så nu pluggar vi förberedande en dag i veckan, och i det ingår också lektioner i spanska, och en påbyggnad av mina tidigare fotokunskaper. Det ska bli oerhört spännande, och kul!