Jan Hinderson: ”Är du civilekonom utan att veta om det?”

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Leif R Jansson / TT

Man känner ju inte alltid sig själv i grunden. Andra kan ibland se saker hos en som man inte tänkt på.

Man kan man verkligen vara civilekonom utan att veta om det?

För ni har väl sett kampanjen, där ett stort fackförbund ställer just den frågan: Är du civilekonom utan att veta om det?

Det väcker onekligen tankar. Det är väl sånt som kallas mörkertal, folk som gått omkring i åratal och varit civilekonomer utan att veta om det och på det sättet ställer till det i statistiken.

Det är ju klart att man inte kommer ihåg allt man gjort. En del får ju minnesluckor när de är ute och festar och mest sluter sig till hur roligt de haft kvällen innan på nivån av huvudvärken. Men att gå och bli civilekonom i fyllan och villan måste väl ändå betraktas som rätt ovanligt.

Hur kom de ens på idén att ställa den frågan?

Kanske var det något ljushuvud som satt och tänkte: ”Jag är civilekonom och alla andra här på förbundskontoret är ju också civilekonomer, utom den där juristen. Och alla mina gamla kursare är ju också civilekonomer. Det måste ju finnas massor med civilekonomer här i landet – de vet kanske bara inte om det.”

Så gick det nog till. Och visst har såna kampanjer betydelse. Jag började själv fundera på saken. Kan jag verkligen vara civilekonom utan att veta om det?

Jag måste erkänna att jag har en viss svaghet för tester på Facebook. Som till exempel vem man är Game of Thrones. Jag lyckades aldrig bli John Snow, men efter att ha gjort om det ett par gånger blev jag i alla fall Ned Stark.

Så jag gjorde faktiskt testet. Det bestod bara av två frågor: ”Har du läst minst 180 poäng i ekonomi?” Det var lätt att svara nej på den frågan.

Den andra var lite knepigare: ”Har du skrivit en kandidatuppsats i ett ekonomiskt ämne?” Efter lite funderande kom jag fram till att det hade jag inte gjort det vare sig när jag läste Litteraturvetenskap eller Mediehistoria. Så svaret blev nej även på den frågan.

Då var det ingen tvekan, svaret kom i klartext på skärmen: ”Du är inte civilekonom!”

Inte helt oväntat, men det kändes ändå skönt att få besked.