Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jättefästing hittad i Blekinge

Fynd av den exotiska jättefästingen Hyalomma har nu gjorts också i Blekinge.
– Vi har minst ett bekräftat fall från Blekinge, säger forskaren Giulio Grandi på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Blekinge • Publicerad 4 september 2018
Ett fall av jättefästingen Hyalomma har upptäckts i Blekinge.
Ett fall av jättefästingen Hyalomma har upptäckts i Blekinge.Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt

I sommar har fästingar av arten Hyalomma för första gången påträffats i utvecklat, vuxet stadium i Sverige utan att värddjuret haft kontakt med utlandet. Fynden har gjorts på olika orter i bland annat Sörmland, Värmland, Västra Götaland samt Skåne – och nu även i Blekinge.

– När vi först gjorde fynd av Hyalomma gick vi ut med det till allmänheten och media, och började då få in fler bilder på fästingar från runt om i landet. Några av dessa var ifrån Blekinge, och minst ett fall från Karlskrona, säger Giulio Grandi.

Annons

SVA har bekräftat att fästingen från Karlskrona är av just arten Hyalomma. Hur många fall det rör sig om totalt i Blekinge och resten av Sverige är just nu osäkert.

– Vi håller just på att sammanställa allt material och artbestämma fästingarna, säger Giulio Grandi.

Hyalomma är större än en vanlig fästing, och kan bli upp till två centimeter. Den jagar sina byten genom att följa efter dem, istället för att sitta och vänta. Fästingen utvecklas normalt sällan norr om Alperna, men så har skett i år.

– Det kan bero på att vi har haft en extremt varm sommar. Varje år så kommer några nymfer av Hyalomma med flyttfåglarna, men de klarar inte kylan och dör. I sommar har de kunnat utvecklas till fullvuxna individer, säger Giulio Grandi.

Jättefästingen är känd för att bära på smitta som Krim-Kongo blödarfeber, rickettsios och piroplasmos, men Giulio Grandi ser ingen anledning till någon större oro.

– Alla fall av Hyalomma har påträffats på hästar, och inget av de djuren har uppvisat några symtom, säger han.

– Det är bra att dessa ovanliga fästingar uppmärksammas och att folk fortsätter att skicka in sina fynd till oss, så att vi kan analysera dem.

Fotnot: Den som hittar en intressant fästing uppmanas ta en bild på den och skicka in till giulio.grandi@sva.se.

Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons