Jätteprotest – här fylls Jämjö med traktorer

Jämjö Artikeln publicerades
Parkeringen vid Jändelskolan börjar fyllas upp med traktorer. 15 bilder
Foto:Maths Olsson
Parkeringen vid Jändelskolan börjar fyllas upp med traktorer.

Traktorer strömmar in till Jämjö för att medverka i bondeprotesten mot den nya E22.

De vill visa sitt missnöje mot Trafikverkets byggplaner.

– Vi har brist på åkermark. Trafikverket kör över alla, säger Lars-Erik Krona .

Just nu fylls parkeringen vid Jändelskolan av traktorer och upprörda lantbrukare.

– Trafikverket tänker inte på framtidens jordbruk, säger Niklas Svensson.

– Vi är förbannade. Detta är förmodligen det mesta jordbruksfientliga ingrepp som gjorts i modern tid i Karlskrona kommun. Det är därför vi gör denna protest, säger Markus Karlström, en av initiativtagarna till protesten.

I dag håller Trafikverket sitt samråd i Jändelskolan om den nya E22 som ska byggas mellan Lösen och Jämjö för 650 miljoner kronor.

Samtidigt pågår en jätteprotest på parkeringen utanför skolan mot att bra åkermark kommer bli motorväg. Uppemot hundra lantbrukare och flera traktorer kommer ansluta under eftermiddagen.

– Vi är inte emot vägbygget. Men vi vill att Trafikverket ska ta fram ett nytt förslag som inte påverkar jordbruksmarken, säger Markus Karlström.

Trafikverket om kritiken:

– Påverkan på lantbruket är ofrånkomlig i detta projekt. Alternativ som vi presenterar på samrådet ger minst intrång på landskapet, eftersom halva sträckan innebär ombyggnad av befintlig E22. Det finns inte några andra alternativ som tar mindre jordbruksmark, säger Daniel Andersson, projektledare för Trafikverket.

Protesten riktar sig också mot politiker från Karlskrona kommun och Region Blekinge som röstade för den sträckan som pekas ut.

– Politikerna har visat extremt lite hänsyn och intresse för jordbruksnäringens åsikter i frågan, säger Markus Karlström.

Initiativtagarna till protesten har bjudit in flera politiker – men kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona Patrik Hansson (S) kommer inte dyka upp på mötet.

– Det är ett stort vägprojekt som diskuterats i årtionden. Äntligen ska vi få en ombyggd E22 mellan Lösen och Jämjö. Olika intressen kommer tyvärr ställas mot varandra. Jag har respekt för lantbrukarnas synpunkter - men vägsatsningen är viktig för kommunen och hela länet. Sedan vill jag tillägga att det är Trafikverket som äger frågan och inte kommunen.

Trafikverket har sitt samråd i dag och i morgon mellan 16-21 i Jämjö. Daniel Andersson vill betona att samrådet fyller en mycket viktig funktion.

– Markägarna kommer att få ge sin syn på det förslag vi nu presenterar i detta samråd. I höst kommer en granskningshandling att ställas ut och då kommer berörda åter igen beredas möjlighet att yttra sig. Synpunkter som kommer in är en viktig del för att slutlösningen ska bli så bra som möjligt. De boende längs sträckan har viktig lokalkännedom och ska vara med i planeringsprocessen, säger Daniel Andersson.

Här kan du läsa Sydöstrans artikelserie om den nya E22.