Jättestöld av skoldatorer i natt

Nättraby Artikeln publicerades
Värden för uppemot 200 000 kronor stals i natt på skolan i Nättraby.
Foto: Amanda Christensen
Värden för uppemot 200 000 kronor stals i natt på skolan i Nättraby.

– Efter inbrottet i Rödebyskolan i förra veckan var vi ändå på tå, och hade skärpt upp säkerheten. Men – det hjälpte ju nu tyvärr inte. Vi är förstås både ledsna och förbannade.

Kurt-Inge Johnsson, rektor på Nättraby Kunskapscentrum, döljer inte sin irritation och besvikelse efter nattens kupp mot skolan. Uppemot ett 70-tal bärbara datorer, och troligen också en del annan elektronisk utrustning, har blivit bytet.

– Totalt kan det handla om värden på uppemot 200 000 kronor, gissar Kurt-Inge Johnsson.

Det var en lokalvårdare som upptäckte inbrottet, vid halv sex-tiden i morse.

– Skolan är förstås larmad, men om larmet manipulerats på något sätt vet vi inte ännu. Vad vi vet är att okända brutit sig in på skolan, och vidare in i diverse utrymmen, bland annat lärarrum och musiksalar, och i dem sedan olika skåp.

– Det har orsakats en del skador, men dessbättre inte lika omfattande som häromåret, då vi också hade inbrott här, och det stals rätt stora mängder datorer, den gången mest iPads. Och även om en kringresande liga så småningom knöts till ”vårt”, och flera andra skolinbrott, så har vi ännu inte fått något av bytet den gången tillbaka, beklagar Kurt-Inge Johnsson.

De datorer som stals i natt har omgående spärrats. – Vilket betyder att de nu är obrukbara. De är dessutom märkta, och har också spårningsfunktioner. Så hoppas kan man ju alltid.

– Men det som hänt är förstås oerhört tråkigt, och det ställer också till det rejält för oss. Det går inte att trolla fram 70 nya datorer så där i en handvändning, och delar av undervisningen kommer därför att halta en tid. Men vi har inte behövt ställa in någonting, och det är också få utrymmen som är avspärrade, inför besöket av polisens tekniker.

Nattens kupp aktualiserar återigen önskemålen från flera kommunala fastighetsförvaltningar om kameraövervakning på skolorna, i varje fall yttre, och efter skoltid.

Det finns i nuläget inga spår efter datortjuvarna i Rödeby i förra veckan, och det kan i sammanhanget också nämnas att entreérna på Jändelskolan i Jämjö hädanefter kommer att hållas låsta till kvart i åtta varje skoldag, av säkerhetsskäl – även om orsaken i första hand inte är att hålla tjuvar ute.