JO-anmäler länsstyrelsen på grund av grillförbud

Karlskrona Artikeln publicerades
”Mitt enda nöje under semestern är att äta och dricka gott”, skriver mannen i anmälan.
”Mitt enda nöje under semestern är att äta och dricka gott”, skriver mannen i anmälan.

En man från Ramdala har anmält länsstyrelsen till Justitieombudsmannen, JO, på grund av det totala eld- och grillförbudet.

När han fick veta att länsstyrelsen beslutat om totalt eldningsförbud, innefattat grillning på egen tomt, reagerade han starkt. Så fort det bara gick skickade han in en ansökan om dispens för sin gasolgrill.

”Då jag har nästan 25 års erfarenhet som skyddsombud, så uppförde jag en otroligt eldsäkrad grillplats vid mitt hus”, skriver mannen i anmälan.

I stället blev mannen - den 10 augusti efter att han gjort ett inlägg på länsstyrelsens Facebook-sida och undrat varför han inte fått besked - varse att hans ansökan aldrig nådde myndigheten eftersom att hans e-postmeddelande inte kunde hittas.

Tre dagar därpå hävdes grillförbudet på egen tomt och dagen efter fick mannen svaret att han borde skickat sin ansökan till kommunen istället.

I sin anmälan beklagar sig Ramdalabon över att myndigheten inte hanterat dispensansökningar på ett proffsigt sätt, utan att de istället kollektivt behandlat ”gasolgrillar som står supersäkrat på samma sätt som engångsgrillar i torrt gräs.”

Han anser vidare att han är helt övertygad om att hans ansökan hade beviljats om den hanterats av någon med kunskaper om brandsäkerhet och avslutar sin anmälan med orden:

”Mitt enda nöje under semestern är att äta och dricka gott. Länsstyrelsen har genom sin försummelse, kraftigt försämrat kvaliteten på min semester.”