Joel Petersson: ”Då både tatuerade jag mig och backpackade”

Karlskrona Artikeln publicerades

Jaha, så är då den dagen kommen då man är ett år äldre, ett par kilon tyngre och några grå hårstrån rikare.

I förra veckan hade jag förmånen att höra sportkommentatorn och tidigare handbollsmålvakten Claes Hellgren föreläsa på ämnet ”Kom inte och säg att du är för gammal! Eller har fel ålder!”. En av de erfarenheter han delade med sig av var att ju äldre man blir desto mer samlade känslor blir det också, och det är det som skapar nostalgi. Det är ibland lätt att bli överdrivet nostalgisk, så det ska vi försöka undvika.

Att man är för gammal eller har fel ålder har nog många känt någon gång. För drygt en vecka sedan pratade vi på redaktionen om att fylla jämnt och att ha åldersnoja. Och jag måste erkänna att 30-årskrisen då var betydligt värre än vad jag känner nu när jag närmar mig 40. I dag tar jag det med ro, då både tatuerade jag mig och backpackade runt i Sydostasien. En yngre kollega konstaterade roat att det var vad hon gjorde i 20-årsåldern. Bättre sent än aldrig var min ursäkt.

”Och jag måste erkänna att 30-årskrisen då var betydligt värre än vad jag känner nu när jag närmar mig 40. I dag tar jag det med ro, då både tatuerade jag mig och backpackade runt i Sydostasien.”

 

När jag var barn tyckte jag att det var urtrist att fylla år så här tätt in på jul. Det var ju nästan ett helt år från min födelsedag till julafton. På tok för länge för ett barn att behöva gå och vänta på julklappar. Mina syskon har sina födelsedagar lite bättre utspridda i kalendern och hade följaktligen festligheter och presenter att se fram emot under både sommar- och vinterhalvåret.

När jag blev lite äldre började jag däremot se fördelarna med att ha födelsedagen strax efter jul. Istället för flera presenter utspridda över året kunde jag se fram emot en större, som en ny cykel, och ett par mindre.

Och nu när jag är vuxen måste jag säga att det fortfarande finns fördelar med att fylla år vid den här tiden på året. Det är sällan någon som insisterar på att man ska ha ett större kalas eller en rejäl bjudning mitt emellan jul och nyår. Födelsedagsfirandet bli därför av det mer återhållsamma slaget, och det passar mig utmärkt.

Men lite dålig tajming är det allt då jag inte är ensam i familjen och i släkten om att fylla år i december. Såväl min far som min moster, min morbror och ett par kusiner har sina födelsedagar denna månad. Det måste vara något i luften som får medlemmar i släkten att bli som galna i mars, nio månader tidigare. Kan man gå igång på pollen, eller är det alldeles för tidigt på våren?

Jag vill även passa på att önska ett Gott Nytt År, så syns vi i den här spalten igen efter nyår.