Joel Petersson: "Dammsugarförsäljaren kändes bekant"

Karlskrona Artikeln publicerades
Ibland springer man ju på en livs levande kändis mitt i vardagslunken – till exempel när man ska köpa dammsugare.
Foto:Stefan Jerrevång / TT
Ibland springer man ju på en livs levande kändis mitt i vardagslunken – till exempel när man ska köpa dammsugare.

Expressen hade förr en spalt som hette "Jag mötte Lassie" där läsarna kunde berätta anekdoter om hur de till exempel sett Robert Gustafsson köpa en hamburgare på Frasses i Kalmar eller att de åkt tåg ihop med Rikard Wolff från Linköping till Stockholm. Ibland springer man ju på en livs levande kändis mitt i vardagslunken.

Som journalist händer det då och då att man får träffa och intervjua någon känd artist eller skådespelare. Ett av mina första jobb för Sydöstran var faktiskt en trippelintervju med Mikael Rickfors, Pugh Rogefeldt och Dan Hylander. Jag minns att de var störttrevliga och lättpratade allihop.

Jag har också träffat Samantha Fox på ett hotellrum i Nässjö. Det låter möjligen mer spännande än vad det var i verkligheten.

Ibland har jag till och med intervjuat någon som varit känd utan att jag inledningsvis vetat vem vederbörande var. I somras fick jag i uppgift att skriva ett porträtt på Linnea Henriksson inför att hon skulle spela i Karlskrona. Genom att rådfråga kollegor och Google fick jag klart för mig vem hon var.

Men det var i jobbets vägnar. Privat har det varit mer ont om kändisar – i alla fall av internationella mått.

Fast jag har stått bakom skådespelaren Rafael Edholm i en frukostkö i Stockholm. Han hade en bebis i en sådan där kängurupåse på magen och köpte kaffe och frallor.

Jag har också varit på samma bröllop som Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist, som uppmanade bröllopsgästerna att "framrycka och attackera buffén från alla fronter". Även militära höjdare måste ha humor.

Jag blev dock lite överraskad när jag och sambon skulle köpa ny dammsugare i söndags. Den gamla la av precis när jag börjat med helgstädningen, så det var synnerligen aktuellt att införskaffa en ny.

Vi klev in på en av elektronikkedjorna utanför stan och det dröjde inte länge innan en försäljare kom fram och började rabbla en massa uppgifter om olika dammsugarmodeller. "Hej vänta, jag känner ju igen den här killen" tänkte jag, tjuvkikade på namnskylten och sneglade på min sambo som nickade till bekräftelse.

I vanliga fall brukar jag se dammsugarförsäljaren från läktarplats. Det visade sig vara HIF Karlskronas mittnia Gustaf Hallén, som lämnat matchstället hemma och dragit på sig säljskjortan istället.

Min handbollstokiga sambo försökte pumpa dammsugarförsäljaren på info om lagets form och skador medan jag lyssnade på fakta om filter och sladdlängd.

Hur det gick? Jo, jag hoppas att han fick provision, för det gick bättre att sälja dammsugare till mig än att plocka poäng mot Redbergslid...