Joel Petersson: ”Finast i stan är våran julegran”

Karlskrona Artikeln publicerades
Om du skulle fråga runt bland landets julfirare så skulle säkert majoriteten säga att just deras gran är den snyggaste på gatan eller i kvarteret.
Foto: Gorm Kallestad
Om du skulle fråga runt bland landets julfirare så skulle säkert majoriteten säga att just deras gran är den snyggaste på gatan eller i kvarteret.

Dagens julgran har sitt ursprung i 1400-, 1500-talets Tyskland, där protestanterna tog in och dekorerad träd i sina hem. Så i långa loppet har vi herr Luther att tacka för att vi får lite ljusprakt inomhus i mörkaste december, trots att han troligen inte skrev en rad om detta i sina 95 teser.

När julen närmar sig och vi lyriska kånkar in barrträd i våra hem och klär dem med mer glitter än vad som hör hemma på Melodifestivalen så ges vi också chansen att slå oss för bröstet och vara lite mer skrytsamma och självupptagna än vad som är normalt enligt vår protestantiska uppfostran. Det var kanske det som var den store reformatorns idé.

Om du skulle fråga runt bland landets julfirare så skulle säkert majoriteten säga att just deras gran är den snyggaste på gatan eller i kvarteret. Kanske till och med mer än så; ”Finast i stan är våran julegran”.

Det tycks vara inskrivet i grundlagen att alla städer eller kommuner som vill vara något ska ha en egen julgran i centrum. När gransäsongen rullar igång i november, december och kranbilarna reser stans stolthet mitt på torget är det svårt att inte snegla på och jämföra sig med grannkommunerna. Alltid är det någon som sticker ut i den nedre delen av skalan med en gran som ser ut som om den har trillat av timmerbilen på vägen från skogen, men som någon chef på gatukontoret eller liknande förvaltning sedan har bestämt sig för ska få en chans ändå.

"Alltid är det någon som sticker ut i den nedre delen av skalan med en gran som ser ut som om den har trillat av timmerbilen på vägen från skogen."

 

Tricket för att få den närmast perfekta granen därhemma är att välja en som är lite ojämn. Den ska inte vara riktigt lika tät och välvuxen på ena sidan, som man sedan placerar in mot väggen eller i ett hörn. Så gör vi i vår familj, och finast i stan är våran julegran.

Varje år kommer varningar och studier som låter meddela att julgranen kryllar av kryp och kvalster samt vilken dålig idé det är att ta in ett färskt träd i vardagsrummet. Fast sängen sägs ju också vara en populär plats för kvalster, och den kastar vi inte ut efter bara två veckor. Men vi hade kanske gjort det om den var full av barr.

På tal om undersökningar... År 2010 uppskattades det, enligt Wikipedia, att var femte julgran i Sverige hade stulits. Året därefter var det lika illa ställt. Hur det ser ut i dag säger Wikipedia ingenting om. Kanske betyder det att andelen olagliga julgranar har minskat, eller så har statistikerna gett upp hoppet om ett julfirande utan lagöverträdelser.

Men det är inte så lätt alla gånger. Kanske är vår julgran också en siffra i brottsstatistiken, för jag är inte helt säker på var markgränsen går.