Trio häktas för mordförsök och grovt rån

Karlskrona/Kallinge Artikeln publicerades
Under tisdagen hölls häktningsförhandlingar rörande de män som misstänks för ett brutalt överfall mot en 83-årig man i Kallinge. På bilden förs den misstänkte 23-åringen in i rättegångssalen.
Foto: Johan Hultgren
Under tisdagen hölls häktningsförhandlingar rörande de män som misstänks för ett brutalt överfall mot en 83-årig man i Kallinge. På bilden förs den misstänkte 23-åringen in i rättegångssalen.

Under morgonen och förmiddagen hölls häktningsförhandlingar mot tre av de män som misstänks för ett brutalt överfall mot en 83-årig man i Kallinge.

Även en fjärde man har begärts häktad, meddelade åklagaren under tisdagsmorgonen.

På tisdagsmorgonen inleddes häktningsförhandlingar rörande tre av de män, 23, 38 och 50 år gamla, som misstänks ha utsatt en åldrig och rullstolsburen man i Kallinge för en utdragen och tortyrliknande misshandel under natten till fredag. Häktningsförhandlingar skedde i samtliga fall bakom stängda dörrar.

De tre männen är misstänkta för försök till mord samt grovt rån.

Även en fjärde man, en 33-åring, har nu formellt begärts häktad. Häktningsförhandling rörande honom kommer att hållas under onsdagen.

De tre männen begärdes häktade på sannolika skäl, alltså den högre misstankegraden. Trion greps i fredags kväll i Falkenberg.

Klockan 8.30 fördes den första av de tre misstänkta in, 23-åringen, som nekade till att han varit på platsen för det inträffade överfallet och förnekar både mordförsök och grovt rån.

Han fördes in bakvägen till rättegångssalen i rådhuset vid Stortorget i Karlskrona. Vid 9.30-tiden meddelade rätten att 23-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och rån. Åtal ska väckas senast den 19 februari.

Hans substituerade försvarare, Torgny Palm, är kritisk till att polis och åklagare inte utrett 23-åringens eventuella alibi.

– Han (23-åringen, reds anm) är besviken över att man ännu inte hört de personer som skulle kunna bevisa att han inte varit på platsen. Det är inte acceptabelt och något man måste göra enligt min uppfattning, säger Torgny Palm till Sydöstran.

Häktningsförhandlingarna sker idag bakom stängda dörrar.
Foto: Joel Petersson
Häktningsförhandlingarna sker idag bakom stängda dörrar.

Även 50-åringen häktas, på sannolika skäl för mordförsök och rån, meddelade tingsrätten vid 10.10-tiden.

– Vi är inte nöjda med tingsrättens beslut och jag har fått i uppdrag av min klient att överklaga häktningen. Han säger att han inte varit på plats och inte ens besökt orten, säger Eva Johansson, 50-åringens försvarare.

Klockan 11 meddelades att också 38-åringen häktas, på samma grunder som de övriga två.

– Rätten har häktat honom (38-åringen, reds anm) på sannolika skäl, men de är inte riktigt huggna i sten. Han förnekar att han varit på platsen. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga häktningsbeslutet. Åklagaren ska kontrollera vissa uppgifter först, därefter tar vi ställning till detta, säger Gunilla Johansson, 38-åringens försvarare.

– Det känns bra att samtliga har häktats på sannolika skäl för de här brotten. Det är ett kvitto på att jag gjort rätt bedömning i min häktningsframställan. Nu har vi två veckor på oss att utreda vissa saker och ting samt inhämta den ytterligare bevisning som vi behöver, säger kammaråklagare Lena-Marie Bergström till Sydöstran efter den sista häktningsförhandlingen.

Försvaret är kritiskt till att polisen inte har undersökt de alibin som de misstänkta har presenterat. Vad säger du om det?

– De är klart att var och en har sin klients bästa för ögonen, men vi måste se till så att samtliga får en försvarare och blir hörda. Dessutom måste vi säkra bevis som kan försvinna. Tiden har varit knapp i och med att de anhölls i fredags, och vi har varit tvungna att göra den prioritering som vi har gjort, säger Lena-Marie Bergström.

Vad händer nu i utredningen?

– Nu ska vi höra nämnda vittnen om männens alibin bland annat. Dessutom ska det göras ytterligare teknisk utredning i offrets bostad, den bil som männen tros ha använt och den lägenheten där de greps. Vi har tagit några telefoner i beslag och ska tömma dem på information. Rättsläkaren ska också uttala sig om offrets skador.

Häktningsförhandlingarna rörande den fjärde mannen kommer att ske under onsdagen. Mannen, som är 33 år gammal och släkt med offret, begärdes under tisdagsmorgonen häktad och är också misstänkt för försök till mord och grovt rån.

Mannen var i helgen anhållen i sin frånvaro och eftersöktes av polisen. Under söndagseftermiddagen överlämnade han sig själv på polisstationen i Falkenberg.

Polisens teori är att de misstänkta, efter det brutala överfallet mot den äldre mannen, har tagit sig från Blekinge hem till västkusten i en stulen bil.

Under måndagen gick åklagare och polis ut och efterlyste tips från allmänheten.

– Särskilt iakttagelser av eventuella vapnen som kan ha använts vid misshandeln av mannen efterfrågas och skulle ett sådant vapen anträffas ber vi er att höra av er direkt till polisen utan att rubba eller vidröra föremålet, sa åklagare Lena-Marie Bergström då.

Den äldre mannen vårdas på sjukhus efter det brutala överfallet.

– Hans prognos bedöms vara god och vi har hört honom inledningsvis. Vi planerar att hålla utförligare förhör med honom om hur brottet har gått till väga och vad som har tillgripits från hans bostad, säger Lena-Marie Bergström.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.