Nyheter

Mordmisstänkta Blekingebröderna frias

Blekinge Artikeln publicerades

Utredningen brister i ”robusthet”, och det kan heller inte uteslutas att den 29-årige knarkkuriren mördades av andra personer – i synnerhet som det råder delade meningar om när skotten föll.

Den här osäkerheten innebär nu att två tonårsbröder från Blekinge, och deras far, frias från mordanklagelserna.

Friandet i dag kom inte helt oväntat, eftersom tingsrätten i Halmstad beslöt försätta de fyra mordåtalade männen på fri fot, i avvaktan på dom, redan för två veckor sedan.

De hade då tigit sig igenom hela rättegången, trots de allvarliga anklagelserna – om att de kallblodigt skulle ha avrättat en 29-årig man, i ett friluftsområde utanför Halmstad i början av året.

Orsaken skulle ha varit att 29-åringen påstods ha slarvat bort narkotika för stora värden.

Och kedjan av indicier mot kvartetten, tre av dem alltså hemmahörande i Blekinge, var lång, och i huvudsak stark. Och sannolikt kommer vice chefsåklagare Charlotte Österlund också att vilja ha den prövad även i högre instans – tillsammans med den ytterligare DNA-bevisning hon har hoppats komma från utländska experter.

Men tingsrätten i Halmstad slog ned på det antal svaga länkar som trots allt fanns – som att vittnen i närheten av platsen hörde skott vid en senare tidpunkt än den åklagaren menar måste varit tiden för mordet. Och då befann sig de tre huvudmisstänkta på helt annan plats.

Det kan också finnas andra förklaringar till att det dykt upp DNA på visserligen strategiska ställen som på en patron på mordplatsen, och i 29-åringens sedermera utbrunna bil.

De tre huvudmisstänkta vistas emellertid i kretsar där narkotika och vapen hör till vardagen. Och kan passera många händer.

Rätten pekar också på ett antal andra smärre detaljer, eller saknade sådana, som sammantaget gör att bevisningen inte når upp till den styrka som krävs för ett fällande; det finns utrymme för händelseförlopp som inte innefattar de tre – eller heller då fadern, som påstås ha deltagit i förberedelserna av mordet.

Mycket av det som de facto inträffat före och efter mordet, som vissa inköp, kan ha haft andra syften än att beröva någon livet.

Inte heller bilbranden, rubricerad som grov skadegörelse, kan med bestämdhet knytas till någon i trion.

”Utredningen saknar nödvändig robusthet i flera avseenden, och mot bakgrund av det mycket höga beviskrav som gäller i brottmål kvarstår här utrymme för tvivel kring de åtalades skuld”, skriver rättens ordförande Pia Johansson, f ö tidigare lagman i Blekinge, i domen.

25-åringen döms däremot till sex månaders fängelse för bland annat narkotikabrott och grova olovliga körningar.

I och med frikännandet stannar kostnaderna för de fyra tilltalades advokater, närmare tre miljoner kronor, på staten.

– Jag har inte hunnit gå igenom domen ännu, och kommer heller inte att bestämma mig för ett eventuellt överklagande förrän i nästa vecka, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund till Sydöstran.