Karlskrona med i global klimatstrejk

Karlskrona Artikeln publicerades
Klimatdemonstration på väg mot Kungsträdgården i Stockholm i slutet av september i år. Då hölls manifestationer och strejker på över 100 orter i landet arrangerat av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.
Foto: Anders Wiklund/TT
Klimatdemonstration på väg mot Kungsträdgården i Stockholm i slutet av september i år. Då hölls manifestationer och strejker på över 100 orter i landet arrangerat av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.

Karlskrona är en av totalt 80 platser i landet (i nuläget) som är med i den globala skolstrejkarrörelsen Fridays For Future den 29 november.

På Klaipedaplatsen i centrala Karlskrona har den lokala varianten av Fridays For Future stått varje fredag i snart ett års tid. Man har tidigare även marscherat till kommunhuset med ett medborgarförslag om krav på nollutsläpp år 2030 med 350 namnunderskrifter.

Vid den senaste globala klimatstrejken den 27 september deltog ett 100-tal personer i Karlskrona – i Stockholm kom uppemot 60 000.

Nu väntar den femte globala klimatstrejken arrangerad av Fridays For Future den 29 november och just nu cirka 80 städer med – varav Karlskrona är den enda staden i Blekinge.

– Det är sorgligt att vi måste offra vår utbildning för att ekonomiska intressen fortfarande prioriteras framför vår framtid, säger Alde Fermskog, organisatör i FridaysForFuture Växjö, i ett pressutskick.

Fakta

Manifestationen Fridays For Future 29 november

• Alla orter och platser där det strejkas och manifesteras 29 november

Arvika, Avesta, Boden, Bollnäs, Borlänge, Bovallstrand, Burgsvik, Ekerö, Enköping, Eskilstuna, Eslöv, Fagersta, Falköping, Fårösund, Gnesta, Göteborg, Gävle, Habo, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Hässleholm, Höganäs, Järfälla, Jönköping, Kalix, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Katrineholm, Kramfors, Kristianstad, Kungsbacka, Laholm, Landskrona, Leksand, Lerum, Linköping, Luleå, Lund, Lysekil, Mora, Nora, Norberg, Norrköping, Norrtälje, Nödinge, Orust, Oskarshamn, Sannerud, Solna, Stockholm (Mynttorget, Kungsholmen, Södermalm, Enskede-Årsta-Vantör), Strängnäs, Sundbyberg, Söderhamn, Södertälje, Söråker, Tanumshede, Tivedens Nationalpark, Tranemo, Trosa, Botkyrka (Tullinge) , Täby, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värmdö, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ånge, Örebro och Östersund.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.