Karlskronakille i mäklartoppen i LA

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Karn Duggal från Karlskrona har fått ett drömjobb som mäklare i Beverly Hills.
Foto: Mattias Mattisson
Karn Duggal från Karlskrona har fått ett drömjobb som mäklare i Beverly Hills.

Karn Duggal från Karlskrona har fått ett riktigt drömjobb i USA. Han har lyckats ta sig in på den kända mäklarfirman Douglas Elliman och ska nu sälja villor i Beverly Hills.

Som 19-åring var Karn Duggal en lovande fotbollsspelare som flyttade till Italien och spelade för den kända klubben Perugia. Han ville spela mycket men tyckte inte att han fick chansen. Tålamodet tog slut efter ett år och han valde att flytta hem igen.

I början tänkte han på det hela som ett misslyckande, och han ångrade att han inte höll ut och skapade sig en fotbollskarriär. Men så vände han på det och använde det som en drivkraft i livet i stället.

– Jag funderade mycket på hur långt jag hade kunnat gå om jag fortsatt med fotbollen men jag har lärt mig att tänka annorlunda nu. Jag tänker att jag inte ska ge upp någon mer gång. Jag ser mig själv någonstans och så gör jag upp planer för hur jag ska ta mig till mitt mål, säger han.

Och endast 25 år gammal har han kommit väldigt långt. Tack vare sin enorma drivkraft har han precis lyckats få ett riktigt drömjobb. Mäklarfirman Douglas Elliman är den mest välkända i USA och svensken Fredrik Eklund har blivit känd genom sina stora affärer på Manhattan i New York, vilket visas i tv-programmet Million dollar listing. Karn Duggal har nu fått jobb på samma bolag, fast i Beverly Hills, Los Angeles. Nu står han i startgroparna att sälja lyxiga bostäder i Hollywood.

– Jag hade inte riktigt insett själv hur stort det var förrän jag kom hem och berättade för familj och vänner över jul, säger han.

Karn Duggals pappa äger fastigheter och det var genom att hjälpa honom som han kom in i branschen. När han hade gett upp fotbollen och skulle välja ett annat yrke kom han på att han skulle bli mäklare och började plugga på Malmö universitet. Under en semesterresa i Los Angeles fick han upp ögonen för staden.

– Jag tänkte att det hade varit häftigt att komma dit och jobba och lära mig hur branschen funkar i USA. Så jag gick in på olika mäklarbyråer och frågade hur man skulle göra för att bli mäklare där.

När han var klar med sin utbildning i Malmö blev han antagen till ansedda universitetet UCLA.

– Jag tänkte att det bara var att köra, att jag inte kunde missa den chansen. Så jag tog mitt pick och pack och åkte dit. I början var det väldigt främmande och jag var ju helt ensam i ett nytt land. Men samtidigt var det väldigt kul.

Eftersom man som utländsk student i USA inte får jobba samtidigt som man pluggar valde Karn Duggal att fokusera på att knyta kontakter och skapa sig ett nätverk. Han blev också medveten om att välutbildade mäklare är regel i Sverige men undantag i USA.

– Man kan ta sin mäklarlicens på bara tre månader utan att det krävs någon annan utbildning. Många har det som andrajobb eller tredjejobb. Jag vet folk som driver restaurang eller kör taxi och jobbar som mäklare vid sidan av.

Efter utbildningen började Karn Duggal jobba på ett fastighetsbolag som hyr ut stora kommersiella lokaler som köpcentrum. Men efter något år kände han att han ville gå vidare och ta sig an även bostäder. Tack vare att en klient pushade honom vågade han ta steget att försöka få jobb på Douglas Elliman.

– För att få jobba i Hollywood måste man antingen bli headhuntad eller ha något verkligt stort bakom sig, vilket jag inte hade. Men jag hade samtidigt inget att förlora. Även om jag inte skulle få något jobb var det bra med kontakten för framtiden. En morgon när jag vaknade tänkte jag att nu går jag bara in på kontoret.

Han hade turen att få prata med en chef som kände en av Karns klienter och han fick vara med på ett möte med alla de stora mäklarna senare samma dag. När han hade lämnat sina kontaktuppgifter och var på väg hem var han osäker på vad dagen egentligen hade lett till.

– Men när jag kom hem såg jag att jag hade fått ett mejl med ett anställningsavtal. Först blev jag rädd och kände en oerhörd press. Vill jag verkligen det här, tänkte jag. Men sedan tänkte jag att det var ju det här jag hade velat hela tiden och då var det bara att köra på.

Karn Duggal hann med några arbetsdagar på nya jobbet innan han åkte hem till Karlskrona över jul. Till att börja med jobbar han med att berätta för alla sina kontakter var han nu jobbar och med att hjälpa andra mäklare med deras affärer.

– Alla säger att jag måste träffa Fredrik Eklund, att han är så rolig och att vi ju båda är svenskar. Jag har aldrig kollat på hans program men han jobbar ju både i USA och Sverige och det är en framtida dröm för mig att få göra det. Man uppskattar Sverige mer när man är i USA och min vision är att få det bästa av två världar.

När Karn Duggal berättat för nära och kära om sitt nya jobb har reaktionen varit ”Wow wow wow”.

– Men för mig känns det inte riktigt så. Visst jag har tagit mig hit, men nu gäller det att jobba hårt. Det kan ta tid och jag måste ha tålamod, men wowet för mig kommer nog när jag har sålt något stort.