Karlskronakrögare finalist i restaurangtävling

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Camilla Rosengren och Joakim Bengtsson inne i bryggeriet.
Foto: Maths Olsson
Camilla Rosengren och Joakim Bengtsson inne i bryggeriet.

Skeppsgossen från Karlskrona är en av finalisterna när krögare och andra verksamma inom den svenska restaurangbranschen prisas under Restauranggalan.

– Det känns verkligen jätteroligt, säger Camilla Rosengren.

I dag onsdag presenterades årets finalister i tävlingen som avgörs under det återkommande evenemanget.

En av dem är Restaurang Skeppsgossen från Karlskrona som drivs av Joakim Bengtsson och Camilla Rosengren inne på Marinmuseum. De är nominerade i kategorin Årets kulturrestaurang.

”I en behagligt ljus, rymlig och ombonad lokal serveras anmärkningsvärt god husmanskost av det klassiska snitt som en duktig skeppskock skapar i sin kabyss, kombinerat med fräscht buffégrönt och ryktbar glass – det sjöbussar och landkrabbor i alla åldrar kräver”, står det i motiveringen.

Syftet med tävlingen är att lyfta fram och hylla förebilder, inspiratörer och innovatörer inom branschen. I kategorin Årets kulturrestaurang väljs det ut verksamheter där det ”skapas möjlighet att för att smälta både kulinariska och kulturella upplevelser”.

Camilla Rosengren är glad över nomineringen.

– Det spelar ingen roll om vi vinner eller inte, för det känns som att vi vunnit utmärkelsen bara genom att bli nominerad. Det är lite som en klapp på axeln för att det vi gör är bra.

Hon tror att det är den lokala Blekingemenyn som restaurangen erbjuder som ligger till grund för att de valts ut.

– Och att vi har den sju dagar i veckan, året runt.

Förutom att ha en restaurang på Marinmuseum har Skeppsgossen även bland annat ett eget ölbryggeri och har senast i somras varit involverade i satsningen på en pop-up på Fisktorget.

De andra två nominerade till Årets kulturrestaurang är Restaurant Syltan på konstcentret Vandalorum utanför Värnamo och Tekniska by Pontus på Tekniska museet i Stockholm.

Vinnarna koras under galan som äger rum måndagen den 22 oktober på Cirkus i Stockholm. Camilla Rosengren säger att tanken är att de ska vara på plats när utmärkelsen delas ut.

Restauranggalan arrangeras av branschtidningen Restauranger och storkök i samarbete med Svenska kockars förening, Gastronomi Sverige, Chaîne de Rotisseur, Sveriges bästa bord, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Ekokockar och Restaurangakademien.