KHK vill skicka miljonräkning till kommunen

Karlskrona Artikeln publicerades
KHK har skickat en lista till kommunen på saker som de tycker kommunen borde äga.
KHK har skickat en lista till kommunen på saker som de tycker kommunen borde äga.

Karlskrona Hockeyklubb har investerat och köpt utrustning, bland annat tv-apparater, för 7,5 miljoner kronor i NKT Arena sedan ombyggnaden 2016.

Nu vill de skicka räkningen till fastighetsägaren – som är kommunen.

– Det är beställaren som betalar. Det är inte aktuellt för kommunen att betala det klubben köpt till arenan, säger Peter Johansson (S), ordförande för drift– och servicenämnden.

Sydöstran har tagit del av ett brev som Karlskrona Hockeyklubb har skickat till kommunen med en lång lista på olika saker de köpt till arenan.

Klubben skriver att man gjort investeringar i miljonklassen sedan arenan byggdes om 2016.

”Inledningsvis bör sägas att KHK investerat totalt 7,5 miljoner kronor i arenan sedan ombyggnaden. Följande anser vi vara investeringar som arenan och dess ägare kan kapitalisera på vid uthyrning till annan verksamhet”, skriver klubben i brevet.

Den långa listan består bland annat av tv-apparater, inredning i omklädningsrummen, utrustning till jumbotronen, nätverk och medieplatser.

Klubben skriver i brevet att de nu vill diskutera klubbens investeringar med kommunen.

– Förvaltningen har fått brevet, vill de gå vidare i frågan så måste den upp på politikernas bord, säger Peter Johansson.

Karlskrona kommun satsade 82,2 miljoner kronor till en ny läktare, restaurang och entré under 2016 för att möta arenakraven från förbundet.

– Under den processen förde kommunen en dialog med klubben om byggnationen. Kommunen ska inte äga inventarier som hyresgästen har köpt efter bygget, säger Peter Johansson.

Under 2015 köpte Karlskrona kommun en vip-loge i NKT Arena Karlskrona som en sponsor till klubben hade byggt. Kommunen betalade 300 000 kronor – eftersom de ansåg att kommunen ska äga samtliga delar i arenan.

Kan det vara aktuellt att göra något liknande här?

– Nej, vip-logen var en större tillbyggnad som kommunen ska äga, säger Peter Johansson.

Karlskrona HK betalar 2,3 miljoner kronor i hyra för att de använder arenan – hyran är uppdelad på fyra räkningar under ett år.

– VI har fått in den senaste hyran som skulle vara betald den sista mars. Den var några dagar försenad, men kommunen har fått sina pengar, säger Peter Johansson.

Det finns signaler på att klubbens ekonomi är ansträngd. Om de inte kan betala nästa hyra, hur ser du på att efterskänka den?

– Det är ju bara en spekulation. Har man skrivit ett hyresavtal med kommunen så räknar jag med att man betalar när man ska.

Hyresavtalet som gäller fram till 2025 är med ett av klubbens aktiebolag. Vad händer om bolaget går i konkurs?

– Då är det föreningen som tar över avtalet, säger Peter Johansson.