Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Klart barnen får påskgodis – annat vore grymt”

Lamm, brasor, häxor, påskharar, ris, fjädrar, godisägg – dagens påskfirande är en salig (eller osalig)) blandning av religion och folktro toppat med rå kommersialism. – Det är klart att om några barn utklädda till påskkäringar knackar på dörren så får de godis. Något annat vore grymt.
FRIDLEVSTAD • Publicerad 19 april 2019
– Påsken är en viktig högtid för kristna och jag tycker att mer borde fokuseras på det kristna budskapet. Till exempel vore det bra om långfredagen åter blev en lugn dag för vila och eftertanke, säger kyrkoherde Göran Eckerdal i Fridlevstad.
– Påsken är en viktig högtid för kristna och jag tycker att mer borde fokuseras på det kristna budskapet. Till exempel vore det bra om långfredagen åter blev en lugn dag för vila och eftertanke, säger kyrkoherde Göran Eckerdal i Fridlevstad.Foto: Mattias Mattisson

Det säger Göran Eckerdal, kyrkoherde i Fridlevstads församling, som vill ha en religiöst firad påsk, helst utan inslag av hednisk folktro.

– Men man måste vara realist så jag kan inte bli arg på barn som klär ut sig till påskkäringar och tigger godis. Det känns inte som om det är min uppgift att vara pedagog i det läget och dra hela påskens historia och budskap för de små påskkäringarna.

”Jag vill att långfredagen åter blev en lugn dag för vila och eftertanke. Den behöver inte vara tråkig, men kanske kunde vi alla stanna upp denna dag och försöka tänka på att vara vänliga mot vår nästa.”
Annons

Inom kristendomen firas påsken till åminnelse av Jesu lidande och död på korset. Det är en av kyrkans viktigaste högtider, men i samhället i stort rullar det mesta på som vanligt numera, även på den tidigare ”fredade” långfredagen.

– Den behöver inte vara tråkig, men kanske kunde vi alla stanna upp denna dag och försöka tänka på hur vi lever, vilka vi är och på att vara vänliga mot vår nästa, säger Göran Eckerdal. På engelska heter den Good Friday. Denna dag torterades Jesus och dog på korset, men påsken är också kärlekens och hoppets högtid. När jag ser korset så ser jag inte tortyrredskapet utan en symbol för kärleken och kärlekens triumf över ondskan.

”När jag ser korset så ser jag inte tortyrredskapet utan en symbol för kärleken och kärlekens triumf över ondskan.”

Tidigare har Göran Eckerdal intervjuats i samband med senhöstens halloweenfirande som infaller i anslutning till allhelgonahelgen. Många känner obehag att den tid då de minns sina kära bortgångna så klär folk ut sig till spöken och vampyrer – och knackar på hos människor och ber om godis (trick or treat) då också!

– Skärtorsdagen, berättar Göran Eckerdal, kommer av att skära, rena, sig, att göra sig förberedd. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden. Skär betyder ren.

Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Då skedde reningen i eld och för att krydda det hela extra så finns det de som säger att ordet skär kommer sig av att guden Tor ådragit sig en blek ansiktsfärg under vinterhalvåret. Judarnas påsk (pesach) firas till åminnelse av uttåget ur Egypten. Ordet ”pesach” betyder ”att gå förbi” och syftar på att dödsängeln gick förbi de hus vars dörrar målats med blod från ett slaktat lamm. I Sverige har seden att äta lamm på påsken blivit populärt på 1900-talet och framåt.

Skulle Göran Eckerdal försöka få sina församlingsbor att hålla sig till ett rent kristet påskfirande, så skulle han förmodligen få använda all sin pedagogiska förmåga för både stora och små. Frågan är om inte stora delar av hans flock skulle proppa i sig påskgodis, shoppa och lyssna på glad musik på långfredagen, i alla fall.

”Människor blir förälskade, barn föds, våren kommer, knoppar gror och allt börjar om på nytt även i en natur som vi inte behandlar väl.”

– Min förhoppning är att ännu fler besöker kyrkorna i påsk, säger Göran Eckerdal. Människor blir förälskade, barn föds, våren kommer, knoppar gror och allt börjar om på nytt även i en natur som vi inte behandlar väl. Detta är högtidens budskap, kärlek, hopp och glädje, och jag hoppas att människor inte glömmer det andliga för det kommersiella.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons