Klart: Det blir bygge på Kilströms kaj

Karlskrona Artikeln publicerades
Det blir tre nybyggda hus på Kilströms kaj i Karlskrona, trots massiva protester. 2 bilder
Foto:3dVision Johan Bournonville AB
Det blir tre nybyggda hus på Kilströms kaj i Karlskrona, trots massiva protester.

Alltifrån ”fula hus som inte passar in” till ”spännande arkitektur”. Åsikterna har gått isär inför det kommande bygget vid Kilströms kaj, men politikerna är fortsatt eniga och klubbade i går igenom planerna.

Då samlades kommunfullmäktigeledamöterna på Wämö Center och med på dagordningen fanns det omstridda byggprojektet vid Kilströms kaj på Björkholmen, ett stenkast från Trossö.

Efter flera timmars debatt kring andra ärenden var det till slut dags för politikerna att slutgiltigt ta ställning till den nya detaljplanen som tillåter bygget, och denna punkt var som väntat snabbt avklarad. Politikerna är fortsatt eniga kring att låta tre trähus uppföras på platsen. Totalt handlar det om cirka 44 lägenheter som skapas i den attraktiva stadsdelen.

Däremot har både allmänheten och länsstyrelsen haft synpunkter på byggplanerna. Boende, på både Björkholmen och Ekholmen, har ifrågasatt beslutsprocessen och kallat kändisarkitekten Gert Wingårdhs idéer för "ett hot mot världsarvet Örlogsstaden Karlskrona”.

Den 11 april godkändes detaljplanen av kommunstyrelsen i Karlskrona, något som inte har fått debatten att svalna. Tvärtom. I nyligen publicerade insändare kräver boende i området att kommunen ska genomlysa processen kring hur den nya detaljplanen för Kilströms kaj har tagits fram. Det fick Hans Juhlin, Karlskronas stadsarkitekt, att gå i svaromål där han hävdade att besluten visst "har skett i en öppen och demokratisk process”.

Det lyfte också Magnus Larsson (C), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, fram i det enda inlägget som gjordes kring Kilströms kaj under fullmäktigemötet.

– Processen är demokratiskt genomförd. Det har varit samråd och synpunkter har tagits emot.

Han passade också på att ännu en gång slå ett slag för bygget.

– Det blir ett bra och spännande tillskott i vår stadsmiljö samtidigt som vi är i behov av fler bostäder.

Boende har tidigare i vår sagt till Sydöstran att man planerar för att överklaga beslutet om det skulle godkännas av kommunfullmäktige.

Vad tycker du?

Vad tycker du om byggplanerna på Kilströms kaj?

Bra! Karlskrona behöver fler bostäder.

65.9%

Dåligt! Husen borde inte byggas på Kilströms kaj.

25.8%

Jag bryr mig inte.

8.3%

Antal svar: 252

Omröstningen ger en bild av vad de av Sydöstrans läsare som valt att rösta på nätet tycker.
Resultatet ska inte ses som representativt för allmänheten, eller för Sydöstrans läsare.