Klart för nya Idrottshallen efter maratondebatt

KARLSKRONA Artikeln publicerades

Nu är det klart att det blir Brinova, det enda bolaget som lagt anbud, som bygger den nya idrottshallen på Trossö. Beslutet togs i går på kommunstyrelsen efter flera timmars debatt i frågan.

Sammanträdet började redan tidigt på morgonen, men var inte färdigt förrän närmare halv sex på sena eftermiddagen. Anledningen till det var att det fanns många frågor och åsikter kring försäljningen och förhyrningen av den nya idrotts- och eventarenan där Östersjöhallen och Idrottshallen ligger i dag.

Redan förra året offentliggjordes att Brinova anmält sitt intresse för att köpa de gamla anläggningarna och investera 100 miljoner kronor i nybygget, men under upphandlingen har ärendet varit sekretessbelagt – fram tills nu.

Sedan i går är det klart att det också blir Brinova som kommer att stå för ombyggnationen och sedan hyra ut lokalerna till kommunen i 25 års tid till ett värde av cirka 300 miljoner kronor. Det var det enda anbud som lagts.

Detta var något som kritiserades av oppositionspartierna.

– Jag är oerhört förvånad över att det bara finns ett anbud eftersom alla vet att det finns flera intressenter. Det tycker jag är riktigt illa. Det är inte rimligt att anbudstiden var endast 40 dagar.

Det säger oppositionsledaren Camilla Brunsberg (M).

– Det är inte någon aktör som har begärt förlängning av anbudstiden. Det blev en diskussion om att göra om upphandlingen, men det finns det inga skäl till, säger Magnus Larsson (C), som uttalar sig i frågan då kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) bland flera andra anmält jäv.

Jävsituationen var också något som ifrågasattes, liksom att man menar att det fortfarande är oklart vad kommunen får för pengarna.

När det till slut var dags att ta beslut yrkade SD avslag medan MP avstod från att rösta. Moderaterna föreslog att man övergår till ett så kallat förhandlat förfarande för att försöka få ner hyreskostnaden som nu är på cirka tolv miljoner per år.

Fakta

Brinova

Det sydsvenska företaget Brinova gjorde sitt första intåg i Karlskrona i början av 2016 genom att förvärva två kontorsfastigheter av Kungsleden AB, Lindblad 10 och 24 på Trossö, med en total uthyrningsbar area om 8 700 kvadratmeter.

I går skrev företaget på sin hemsida att man tillträder Idrottshallen och Östersjöhallen på Trossö, som köpts för tio miljoner kronor, den 1 januari 2017 och planerar att då påbörja arbetet med att bygga den nya arenan.

Arenan ska bli 8 000 kvadratmeter stor och stå klar under hösten 2018 och inrymma sporter som handboll och innebandy samt olika typer av evenemang.

Källa: www.brinova.se

Visa mer...