Klart: Så blir nya restaurangsatsningen

Karlskrona Artikeln publicerades
Anton Arvidsson, kock, Sebastian Andersson, baransvarig, Henrik von Dahn, köksmästare, Frida Svensson, restaurangchef och Andreas Jerrhag, initiativtagare och delägare på nya Smoke.
Foto: Johan Hultgren
Anton Arvidsson, kock, Sebastian Andersson, baransvarig, Henrik von Dahn, köksmästare, Frida Svensson, restaurangchef och Andreas Jerrhag, initiativtagare och delägare på nya Smoke.

Nu står det klart vad som öppnar i restaurang Landbrons lokaler.

En barbecue-restaurang som ska tillaga maten med hjälp av en gigantisk smoker, och restaurangen har passande nog fått namnet Smoke.

Tidigare i veckan meddelade restaurang Landbron i Karlskrona att de stänger. Samtidigt avslöjade de att ett nytt koncept ska öppna i lokalen.

På fredagen presenterade den nya delägaren, tillika Årets kock-finalisten, Andreas Jerrhag det nya konceptet. En barbecue-restaurang med namnet Smoke.

Restaurangen ska tillaga maten i en 1,3 ton tung smoker som de har köpt in från Texas. Maten på den nya restaurangen blir alltså rökt och det kommer finnas både kött, fisk och flera vegetariska alternativ.

– Jag har drömt om detta i 15 år och jag tror stenhårt på det. Många barbecue-restauranger kör på kött hela vägen men nu är det 2019 och köttdebatten är ständigt aktuell och vi som krögare måste börja hjälpa till i detta och erbjuda fler vegetariska alternativ. Det ska finnas något för alla, säger Andreas Jerrhag.

Stjärnkocken Andreas Jerrhag har tagit mycket inspiration från USA till den nya restaurangen och de anställda har fått provjobba på en smoke-restaurang i Skåne.
Foto: Johan Hultgren
Stjärnkocken Andreas Jerrhag har tagit mycket inspiration från USA till den nya restaurangen och de anställda har fått provjobba på en smoke-restaurang i Skåne.

Jerrhag som har växt upp i Karlskrona har ett långt cv inom restaurangbranschen. Han har bland annat jobbat på restauranger i Chicago och Los Angeles, serverat mat till kungligheter och kändisar och tävlat i Årets kock fyra gånger.

Han har dock aldrig drivit restaurang i Karlskrona – förrän nu.

– Det ska bli superspännande, det finns kanske bara ett tiotal smoke-restauranger i hela Sverige och nu öppnar vi en i Karlskrona, säger Jerrhag.

– Och vi kommer bland annat använda ekträ att elda med och äpple att smaksätta med, som vi har mycket av här i Karlskrona och Blekinge, fortsätter han.

Förutom att maten byter inriktning ska även inredningen på restaurangen förändras med bland annat oljelampor och plåtväggar. Lokalerna ska även ljudisoleras bättre.

– Det ska kännas som att man kommer in på en barbecue-restaurang i Texas, säger Frida Svensson, restaurangchef på Smoke.

Planen är att restaurangen ska öppna den 27 juni. Tanken var först att restaurangen skulle öppna tidigare med den specialbeställda smokern från Texas har varit på villovägar och därför har premiärdatumet flyttats fram.

Landbron har öppet fram till Lövmarknaden den 20 juni.

Frida Svensson blir restaurangchef på nya Smoke.
Foto: Johan Hultgren
Frida Svensson blir restaurangchef på nya Smoke.
Landbron försvinner... men ersätts snart av Smoke.
Foto: Johan Hultgren
Landbron försvinner... men ersätts snart av Smoke.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.