Kommunanställd tankade med jobbkortet - riskerar avsked

Karlskrona Artikeln publicerades
Fiffel med bensinkortet har nu lett till att en anställd polisanmälts för trolöshet mot huvudman.
Foto: Lise Åserud
Fiffel med bensinkortet har nu lett till att en anställd polisanmälts för trolöshet mot huvudman.

En kommunanställd i Karlskrona misstänks systematiskt ha tankat upp sin privata bil med förvaltningens bensinkort.

Omständigheterna är ännu något oklara, men en internutredning har visat att kvinnan under cirka ett års tid tankat sin privata bil med arbetsgivarens bensinkort. Det ska ha skett vid minst 39 olika tillfällen från i februari i fjol fram tills helt nyligen.

Enligt uppgift väcktes misstanken om trolöshet sedan det visat sig att kvinnan, som är i 30-årsåldern, tankat just bensin med kortet – medan den bil hon förfogade över under den här tiden kördes på diesel.

Enligt uppgift är kvinnan nu avstängd från sin tjänst, i avvaktan på vad utredningen ska ge. Och polisanmäld för trolöshet mot huvudman.

– En anmälan är gjord, polisen ska nu utreda de här misstankarna – och vi kommer att vara behjälpliga med alla de uppgifter och det underlag vi har. Jag har inga informationer om att personen i ifråga skulle vara avskedad, säger chefen för den aktuella förvaltningen i en kommentar till Sydöstran.

I samband med den lönerevision som gjordes i höstas, kring den kommunala löneprocessen, framkom spridda uppgifter om självsvåldiga ”löneförmåner” som inte syntes i lönekuverten; bland annat inköp av elektronik som i stället hamnade i privata hem, och just missbruk av bensinkort.

Det senare har också lett till tidigare avskedanden i kommunen.