Kommunen river upp avtal med hemtjänstföretag

Karlskrona Artikeln publicerades
Gertrud Weiselblad är ägare till Gertrud Care AB, som Karlskrona kommun nu säger upp sitt avtal med.
Foto: Johan Hultgren
Gertrud Weiselblad är ägare till Gertrud Care AB, som Karlskrona kommun nu säger upp sitt avtal med.

Karlskrona kommun häver sitt avtal med privata hemtjänstföretaget Gertrud Care AB.

– Vår utredning visar på stora brister i omvårdnaden av våra kunder, säger Eva-Lotta Altvall (S), ordförande i äldrenämnden.

Kommunen gick under onsdagseftermiddagen ut med beskedet att man säger upp avtalet med Gertrud Care AB. Det sker efter en omfattande utredning.

– Det här görs för att säkra brukarens möjligheter till god vård och omsorg, säger Martin Olsson, förvaltningschef för äldreförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Avtalet med Gertrud Care hävs från och med den 15 juni. Anledningen är att man inte tycker att företaget uppfyllt sitt avtal med kommunen.

– En enig nämnd tog beslutet att häva avtalet för att kunna garantera våra kunder en god omvårdnad, säger äldrenämndens ordförande Eva-Lotta Altvall (S).

Äldrenämnden tog beslutet att med omedelbar verkan ta bort det privata vårdföretaget inom valfrihetssystemet i Karlskrona kommun.

Kommunen inledde sin utredning i februari i år då man gick igenom dokumentation och registreringar i det system som alla utförare ska använda.

Då upptäckte kommunen stora brister i Gertud Cares registreringar av utförda insatser, något som man menar försvårar insynen i företaget och kontrollen av verksamheten. Bland annat fann man att personal som saknat rätt utbildning gett brukare medicin trots att man inte fick utföra dessa arbetsuppgifter.

Kommunen hittade också brister i företagets faktureringsrutiner, man fick exempelvis fakturor på insatser som aldrig hade gjorts.

Under onsdagen har kommunen träffat representanter för Gertrud Care för att informera dem om beslutet.

Under onsdagskvällen kontaktar kommunen samtliga brukare som har det aktuella företaget, för att informera dem om att de behöver välja en ny utförare. Det rör sig om 27 brukare från äldreförvaltningen och 5–10 från funktionsstödsnämnden som berörs. Äldrenämnden säger sig vara beredd på att ta över samtliga i kommunal regi om brukarna önskar det.

Kommunen har även sjösatt en beredskapstelefon dit brukare och anhöriga kan höra av sig: 0709-30 38 15.

– Ingen ska behöva vara orolig för framtiden. Våra kunder har rätt till god vård och omsorg, och det finns flera olika alternativ som de har möjlighet att välja mellan, säger Eva-Lotta Altvall.

Kristianstad kommun har tidigare sagt upp sitt avtal med Gertrud Care, efter att i höstas ha gjort en tillsyn där man kommit fram till att hemtjänstföretaget inte levt upp till kommunens krav.

– Det är viktigt att betona att de enskilda medarbetarna på Gertrud Care gör ett bra jobb. Det här handlar istället om stora brister i ledningen, säger Eva-Lotta Altvall.

Fotnot: Sydöstran har utan framgång sökt Gertrud Cares ägare och verksamhetschef, Gertrud Weiselblad, för en kommentar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.