Kraftig ökning av anmälda ofredanden – Skärgårdsfesten värst i länet

Karlskrona Artikeln publicerades

Under Karlskrona Skärgårdsfest kom det in fler anmälningar om sexuellt ofredande än alla andra Blekingefestivaler tillsammans som arrangerats under sommaren.

Totalt fick polisen runt 14 anmälningar i Karlskrona.

– Det har varit många ofredande och i samtliga fall handlar det om beröring på tonårstjejer, säger Bo Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid Polisen i Karlskrona.

Blekingefestivalerna såg ut att slippa rubrikerna om sexuellt ofredande denna sommar.

Men vid Karlskrona Skärgårdsfest ökade anmälningarna.

Totalt fick polisen in runt 14 brottsanmälningar om sexuellt ofredande i samband med årets festival.

– Vi har flera misstänkta, men bara en person som blivit gripen, säger Bo Olsson.

Karlskronafestivalens anmälningar om sexuellt ofredande är fler än alla andra festivaler som arrangerats i länet under sommaren.

Östersjöfestivalen i Karlshamn var ovanligt lugn i år enligt polisen och de fick in en anmälan om sexuellt ofredande. Vid Tosia Bonnadan i Ronneby var det två anmälningar och vid Killebom i Sölvesborg var det en anmälan om sexuellt ofredande.

Under länets största festival som är Sweden Rock fick Polisen in fyra anmälningar. Hasslöfestivalen i Karlskrona klarade sig utan någon anmälan om sexuellt ofredande.

Under Skärgårdsfesten förra året fick polisen in tre anmälningar om sexuellt ofredande.

– Vi har varit skonade från så många anmälningar tidigare. Vi får sätta oss ner alla inblandade och utvärdera sådana händelser. Vi får titta vad vi som arrangörer kan göra annorlunda, men vi ser runt om i landet att flera festivaler har samma problem, säger Robin Åkerman, projektledare för Paraply Produktion.

I april samlades krögare, festivalarrangörer, representanter från Blekinges kommuner och Länsstyrelsen för en utbildning om att förebygga sexuellt ofredande i krog– och festivalmiljö.

– Vi vill att alla ska ha fina minnen från festivalen. Vi acceptera inga brott och kommer fortsätta kämpa att alla ska vara trygga. Vi har ett bra säkerhetsarbete tillsammans med polisen och ska fortsätta utveckla det, säger Robin Åkerman.

Polisen har haft intensiva dagar på Skärgårdsfesten.

– Årets festival har varit stökig. Vi har haft likande personalstyrka som de senaste åren, men vi har kunnat hantera situationen, säger Bo Olsson.

Under helgen tog polisen 24 personer som var för berusade.