Krögare inte förvånad över fusklarmet: – Du får vad du betalar för

Karlskrona
Foto:
Foto:

Att många restauranger byter kvalitetsprodukter mot billigare kopior kommer inte som en överraskning för Dennis Ekstrand på restaurang Blåregn i Sölvesborg.
– Som kund får du vad du betalar för. Kolla priset om du vill veta vad du äter, är mitt tips.

Artikeln publicerades 10 juli 2014.

Vi kan i dag avslöja att mer än hälften av kontrollerade restauranger i Blekinge serverar något annat än det som står på menyn.

Vanligast är att fetaost byts mot salladsost och att krabba ersätts med crabfish. Detta innebär inte bara att kunderna betalar för en sak och får en annan produkt på tallriken. Det kan också vara hälsofarligt. Exempelvis crabfish kan innehålla ägg, soja och vetestärkelse som är farligt för allergiker.

I västra delen av länet avslöjade miljöinspektörerna att av 18 restauranger som hade lövbiff på menyn var det bara två som verkligen serverade lövbiff.
– Det är tråkigt, men jag är inte ett dugg förvånad över resultatet, säger Dennis Ekstrand.
– Du kan inte servera äkta parmaskinka eller oxfilé för 65 kronor per portion. Bara om du inte vill tjäna några pengar alls.

Till och med krögare undrar ibland vad som får människor att tro att en billig rätt innehåller de finaste råvarorna.
– Jag hör ibland folk som säger "Ja, inte var det gott. Men det var billigt!" För många är priset allt och man vill tro att maten är finare än den är.

Något som inte tagits upp i samband med miljökontorens kontroller är det griskött som strös över pizzor och som kallas skinka. Ursprunget på den skinkan och varför den är så efterfrågad är något som Dennis Ekstrand ofta funderar på.
– Det är en köttprodukt, visst, men skinka skulle jag inte kalla det. Den här "skinkan" köps i en stor klump av pressat kött. Jag har ibland frågat mina kollegor som har pizzerior varför de inte gör mindre pizzor med strimlor av exempelvis fin bayonneskinka på. De blir som sagt mindre och kanske dyrare också, men då har du i alla fall riktig skinka på dem. Men kollegorna säger att folk vill ha mycket och billigt. Det är trenden.