Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krögarna: Karlskronas krogliv starkare än på länge

Efter de senaste dagarnas turbulens i det lokala krog- och nattklubbslivet kallade Karlskronas krögare under onsdagen till ett möte om framtiden och nöjeslivets utveckling.
Karlskrona • Publicerad 14 november 2018
Karlskronas krögare ser ljust på tillvaron. Mellan 2008 och 2017 har tillväxt varit 95 procent. Från vänster Johan Rennemark, Filip Gamelius, Johanna Mazetti, Patric Henriksson, Mattias Johansson, Magnus Larsson, Torbjörn Jonsson och Pär Hjalmarsson.
Karlskronas krögare ser ljust på tillvaron. Mellan 2008 och 2017 har tillväxt varit 95 procent. Från vänster Johan Rennemark, Filip Gamelius, Johanna Mazetti, Patric Henriksson, Mattias Johansson, Magnus Larsson, Torbjörn Jonsson och Pär Hjalmarsson.Foto: Mattias Mattisson

– Vi har haft en makalöst bra utveckling och kroglivet i stan har genomgått en stor förändring. De senaste åren har inte mindre än tio krogar öppnat på Trossö, säger krögaren Johan Rennemark, en av initiativtagarna till Karlskrona krogar.

Karlskrona krogar fungerar som en underavdelning till Centrumföreningen och i gruppen samarbetar och diskuterar krögarna med varandra om gemensamma frågor i branschen.

Annons

– När vi grundade Sjörök en gång i tiden var det svårt att få ut folk tidigt på krogen, men det har skett en attityd- och kulturförändring. På så vis är det enklare att driva restaurang i dag, säger Filip Gamelius, som nu äger och driver restaurang Vass och i dagarna också öppnar restaurang Kronohäktet.

”Nattklubbarna backar och det kommer i framtiden att finnas fler småkrogar som folk flyttar sig mellan”, säger Torbjörn Jonsson.
”Nattklubbarna backar och det kommer i framtiden att finnas fler småkrogar som folk flyttar sig mellan”, säger Torbjörn Jonsson.Foto: Mattias Mattisson

I en rapport från Visita placerar sig Karlskrona på 22:e plats i riket vad gäller tillväxt i restaurangbranschen. Mellan 2008 och 2017 är ökningen hela 95 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

– Det är roliga siffror som visar att vi i restaurangbranschen har kämpat på bra. Man måste också komma ihåg att utelivet i dag är ett annat än för tjugo år sedan. I dag är smaker och upplevelser trendigare, säger Johan Rennemark.

Den uppfattningen delas av de andra krögarna.

– Gästen är mer fokuserad på vad den får i glaset och på tallriken än vad det kostar. Allt fler jobbar med hantverksöl och lokalt producerade råvaror eftersom det efterfrågas, säger Patric Henriksson på Nya skafferiet.

Johan Rennemark är stolt över Karlskronas krogliv. ”Vi har haft en makalöst bra utveckling", säger han.
Johan Rennemark är stolt över Karlskronas krogliv. ”Vi har haft en makalöst bra utveckling", säger han.Foto: Mattias Mattisson

iKupan AB har också genomfört en egen enkätundersökning och gjort intervjuer med såväl studenter och äldre krogbesökare som personer som själva jobbar i krogbranschen. 62 procent av de tillfrågade svarade att de går ut minst en gång i veckan och över hälften sa att de spenderade mellan 200 och 500 kronor vid ett krogbesök.

Mitt i all glädjen kunde krögarna också konstatera att det är tråkigt och bekymmersamt att Karlskronas enda nattklubb nu har stängt och att det i nuläget inte ser ut att öppna någon ny inom överskådlig tid.

– Det behövs verkligen ett dansställe i stan. Jag har till exempel flera nyanställda som nu inte vet var de ska gå, säger Filip Gamelius.

”Matintresset har ökat hos gästerna för det finns så mycket inspiration och influenser i dag”, säger Mattias Johansson på Nivå.
”Matintresset har ökat hos gästerna för det finns så mycket inspiration och influenser i dag”, säger Mattias Johansson på Nivå.Foto: Mattias Mattisson

Nattklubben Statts ägare Torbjörn Jonsson närvarade på onsdagens möte och också han konstaterade att tiderna har förändrats.

– Nöjeslivet är annorlunda i dag och vi ser samma mönster i hela landet. Nattklubbarna backar och det kommer i framtiden att finnas fler småkrogar som folk flyttar sig mellan, säger han.

Annons

– I dag finns det färre nattklubbar och istället fler pubar och krogar att besöka. Matintresset har ökat hos gästerna för det finns så mycket inspiration och influenser i dag. Jag tror att det förklarar en del av ökningen, sammanfattar Mattias Johansson på Nivå.

TIDIGARE ARTIKLAR OM KARLSKRONAS NÖJESLIV:

Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons