Kungen finalist i stenpris

Karlskrona Artikeln publicerades
Bild från invigningen i somras.
Foto: Björn Mogreen
Bild från invigningen i somras.

Omgörningen runt Karl XI-statyn i Karlskrona har fått nationell uppmärksamhet som ett lyckat projekt då det lyckades ta sig hela vägen till final i en arkitekturtävling.

Efter att grönområdet runt Karl XI-statyn på Stortorget tagits bort och bytts ut mot nya stentrappor var det i somras dags för nyinvigning.

Så här såg området runt kungen ut innan de nya stentrapporna kom på plats.
Foto: Mattias Mattisson
Så här såg området runt kungen ut innan de nya stentrapporna kom på plats.

Projektet har varit omdiskuterat under arbetets gång. Först kritiserades det bland annat av föreningen Gamla Carlskrona och sedan tvingades kommunen slopa förslaget om att rista in namn med lokala profiler runt statyn. Men nu lyfts slutresultatet fram som ett positivt exempel på hur ”natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.”

Det handlar om Stenpriset, ett arkitekturpris som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund.

Bland åtta projekt runtom i landet, som lyftes fram i år, blev till slut stenarrangemanget runt Karl XI i Karlskrona en av tre finalister. Det blev till slut Nya Brunkebergstorg i Stockholm som stod som vinnare, men i Karlskrona hänger man inte läpp för det.

– Även om vi inte vann tycker vi att det var jätteroligt att bli en av finalisterna i en arkitekturtävling. Nu kommer vi att gå vidare med nästa etapp med att göra om områdena vid Fredrikskyrkan där grönska ska tillföras. Vi har en hög ambition med omgestaltningen, säger Hans Juhlin, stadsarkitekt och förvaltningschef på Karlskrona kommun.

Postament till Karl XI-statyn

Beställare: Karlskrona kommun genom stadsarkitekt Hans Juhlin.

Arkitekt: Thorbjörn Andersson, Pege Hillinge, Henrik Fogelclou, Tobias Phersson (Sweco arkitekter), Alexander Cederroth (Black ljusdesign).

Stenleverantör: Hallindens Granit.

Entreprenör: Nilssons Stenhuggeri, Sölvesborg (stenbearbetning), PEAB anläggning (montering).

Visa mer...