Läkaren vittnar: Knivhuggne mannen hade änglavakt

Karlskrona Artikeln publicerades
Foton tagna av polisen i samband med utredningen om försök till mord. Bilden visar den tröja som offret bar och den kniv som användes för att hugga honom i halsen.
Foto: Polisen
Foton tagna av polisen i samband med utredningen om försök till mord. Bilden visar den tröja som offret bar och den kniv som användes för att hugga honom i halsen.

Den man som knivhöggs i halsen i samband med en fest i Marieberg förra året kan ha varit bara några millimeter från döden.

Det framgår av läkarens vittnesmål i rättegången mot den 56-årige man som misstänks för försök till mord.

På fredagen fortsatte huvudförhandlingar vid Blekinge tingsrätt mot den 56-årige man som misstänks ha knivhuggit en man i 40-årsåldern i halsen i samband med en fest i september förra året. Bland annat vittnade den läkare som opererade offret när denne inkom med ambulans till akuten i Karlskrona med knivhugg och skada på halsen.

– Sticket var cirka fem centimeter och gick så djupt att det penetrerade in till svalget och stoppades av halskotan, där en benflisa slogs av. Det krävs rätt stor kraft för att så ska ske, sa läkaren i sitt vittnesmål.

Knivhugget tog mindre än en centimeter från den stora kroppspulsådern. Läkaren var av den uppfattningen att den knivhuggne mannen hade ”änglavakt”.

– Om hugget tagit lite längre fram hade det inte varit något motstånd av benet och det hade i så fall träffat halspulsådern och riskerat att helt avskära den. Det hade förändrat situationen helt.

Chanserna att överleva i det fallet bedömdes som mer eller mindre obefintliga.

Torsdagens förhandlingar fick skjutas upp till fredagen då man inte lyckats nå och kalla ett av vittnena till rättegång. Polisen kunde dock under torsdagskvällen lokalisera vittnet, som närvarade vid fredagens förhandlingar.

Vittnet i fråga hade sporadisk kontakt med den åtalade 56-åringen tiden före knivhuggningen och vittnade om hur denne ville ”göra slut på” den yngre mannen.

Motivet bakom våldsdådet uppges vara ett svartsjukedrama. Åklagaren har bland annat tecknat en bild av hur 56-åringen riktat flera hot mot offret efter att denne umgåtts nära med hans tidigare flickvän, för övrigt den kvinna i vars lägenhet som knivattacken skedde. Den yngre mannen ska tidvis också ha bott i den lägenheten.

56-åringen ska vid fler tillfällen, både muntligt och via sms, uttryckt till vittnet att han skulle döda sin rival. Han ska också ha bett vittnet och en annan person att göra det åt honom, vilket de sa nej till.

Så sent som dagen före knivhuggningen har 56-åringen sms:at vittnet och skrivit ”Ring mig kompis. Nu ska aset ut.”.

– Jag trodde aldrig att han skulle göra det. Jag blev förvånad, uppgav vittnet inför rätten.

56-åringen förnekar försök till mord. Då han enligt uppgift druckit fjorton dagar i sträck säger han sig bara ha fragmentariska minnesbilder av vad som hänt, men är övertygade om han inte skulle kunna begå den brottsliga handlingen.

– Det stämmer att det har varit snack, men att prata och göra något är två saker, sa han vid rättegången.

Kammaråklagare John Dagnevik anser sig dock ha bevis för att 56-åringen medvetet har huggit den yngre mannen i halsen. Bland annat har han presenterat två inspelade telefonsamtal till SOS i samband med knivattacken där 56-åringen pekas ut med namn som gärningsman.

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för försök till mord och att den åtalade skulle fortsätta att hållas häktad i väntan på dom. Försvaret i sin tur yrkade i första hand på att åtalet skulle ogillas och i andra hand på en dom för grov misshandel, samt att 56-åringen skulle släppas fri i väntan på dom.

Rätten beslutade att mannen ska fortsätta att sitta häktad i väntan på dom, som meddelas nästa fredag, den 11 januari.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.