Landstigning på besöksmål stoppas

Karlskrona Artikeln publicerades
Basareholmen.
Basareholmen.

Statens fastighetsverk stoppar nu allmänheten från att besöka Basareholmen.

Anledningen är att det finns hälsorisker att vistats på ön.

”Statens fastighetsverk kommer vidare som fastighetsägare i nuläget inte att medge någon organiserad besöksverksamhet på ön. Skälet för avrådan är risk för hälsa och säkerhet”, skriver fastighetsägaren i ett brev till Karlskrona kommun.

Under 2018 stannade den nya Hop on Hop off–båten på Basareholmen i Karlskrona.

Eftersom det finns höga halter av gift i marken på ön var vissa områden avspärrade under förra året när allmänheten kunde besöka Basareholmen.

Men under 2019 stoppas nu alla besök.

”Ett stort antal miljöundersökningar har genomförts på ön under 2010-talet och det har konstaterats att det på ön finns mycket kraftiga förorenade områden med risk för hälsa och säkerhet”, skriver Statens fastighetsverk.

Under 2010-2011 genomfördes sanering på ön.

Föroreningarna kommer från kruttillverkningen som tidigare fanns på Basareholmen.

”SFV kommer, tillsammans med berörda aktörer och tidigare verksamhetsutövare, att ta ställning till fortsatt hantering av Basareholmen”, skriver Statens fastighetsverk.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.