Långfilmsdebut för Karlshamnsfilmare

KARLSHAMN/VÄXJÖ Artikeln publicerades
Det är flera från Karlshamn som är involverade i produktionen. Joakim Rosén och Robert Wozniak har nyligen avslutat sina studier på BTH och delar nu på ansvaret som ljudtekniker. Förutom Mikael Berglund från Cinematik syns också regiassistenten Peter Karlsson och skådespelerskan Emelie Dahlskog, som spelar dottern Selma, på bilden.
Foto:Cinematik
Det är flera från Karlshamn som är involverade i produktionen. Joakim Rosén och Robert Wozniak har nyligen avslutat sina studier på BTH och delar nu på ansvaret som ljudtekniker. Förutom Mikael Berglund från Cinematik syns också regiassistenten Peter Karlsson och skådespelerskan Emelie Dahlskog, som spelar dottern Selma, på bilden.

Medan många nu har gått på semester jobbar andra fortfarande hårt. Under hela juli månad har Karlshamnsfilmarna Johan Cederholm och Mikael Berglund långa arbetsdagar framför sig då de har fått uppdraget att spela in en långfilm i Växjö.

Johan Cederholm ringer upp en sen fredagseftermiddag när han har fått en liten lucka under dagens filmande på den småländska landsbygden.

– Det är inspelning under hela juli så vi bor utanför Växjö nu. Det kommer också att vara några nattscener, säger han.

Annars är han och Mikael Berglund baserade i Karlshamn. De båda filmfantasterna, 29 respektive 28 år gamla, kom i kontakt med varandra under studieåren på BTH. 2010 startade de det egna filmproduktionsföretaget Cinematik.

Johan Cederholm berättar att det var filmens manusförfattare och regissör Martina Jukas och hennes son Julian Jukas, som är producent för filmen, som frågade om Cinematik ville ansvara för foto och den tekniska utrustningen.

– Vi tycker att det är superkul med långfilm och vi har haft en förhoppning om att få göra mer av det. Det är en dröm som alltid har funnits.

Under åren har det varit mest reklamfilmer som de har producerat. Aldrig tidigare en långfilm.

– Vi har gjort kortfilmer men de har varit under en halvtimme. Detta är första gången som vi är med i ett sådant här omfattande projekt. Det är kul att få göra något annorlunda, säger Johan Cederholm och fortsätter:

– Det är mycket mer av allt och allt tar mycket längre tid. En kortfilm är klar efter en vecka. Men samtidigt kan kortfilmer vara svårare att göra. Det finns ingen tid till inledning och avslut på samma sätt. I en långfilm kan man mer brodera ut och gå närmare in på karaktärerna.

Han säger att även om det är inte är deras projekt tycker de ändå att det är väldigt roligt – och nyttigt – att få vara med.

– På ett sätt kan det nog vara bra att först vara med på någon annans inspelning. Man får en inblick i hur arbetet kan se ut.

Filmen, som beskrivs som en thrillerkomedi, heter "Han hette Harald" och handlar om just Harald som sitter i rullstol. Tillsammans med vännen Staffan ägnar han sig åt inte helt lagliga saker när det en dag är en ung kvinna som knackar på hans dörr. Det visar sig vara hans dotter som han inte visste om att han hade. Hennes barn har kidnappats och hon behöver Haralds hjälp.

Bakom produktionen står bland annat Epictures Studio och Identic Films, varav den senare är en nystartad ideell förening som jobbar med att väcka och förstärka filmintresset hos ungdomar i Kronobergs Län.

Var "Han hette Harald" kommer att kunna ses när den är klar återstår att se.

– Förhoppningen är att den ska visas på bio, säger Johan Cederholm.