Tre översvämningslarm – på 1,5 timme

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Thomas Törnqvist

Räddningstjänsten i östra Blekinge har haft fullt upp med översvämningar under tisdagen.

De larmades till hela tre översvämningar i Karlskrona – på bara 1,5 timme.

Det första larmet kom klockan 08.18 på tisdagsmorgonen. Då larmades räddningstjänsten till en översvämning i en källare på Häckvägen på Hasslö.

Strax efter klockan 9 larmades de till en översvämning i en byggnad på Ringövägen på Ringö och vid 9.50 kom ett SOS-larm om översvämning i en källare på Alebrunnsvägen på Hästö.

På eftermiddagen kom ytterligare två larm om en översvämning. Först i en byggnad på Kyrkvägen på Sturkö strax efter lunchtid och vid 13.17 ett larm om översvämning i en källare på Skrivarevägen i Jämjö.

Enligt Stefan Sjöholm, insatsledare på Räddningstjänsten Östra Blekinge, beror översvämningarna på höga vattenflöden i Blekinges dagvattensystem på grund av vädret med tö, regn och frusen mark – något som systemen inte har mäktat med.

– Av olika anledningar har vattnet då trängt in i fastigheterna.

Stefan Sjöholm uppmanar fastighetsägare i känsliga områden att vara vaksamma och se till att det är dränerat runt byggnaderna.

– Har man en känslig källare ska man inte låta saker som man är rädd om stå direkt på golvet, utan palla upp dem.

Ser man att det står vatten på ett ställe som kommunen har ansvar för ska man kontakta dem.

– När vi blir kallade har vattnet redan hunnit komma in i fastigheten, säger Stefan Sjöholm som därför uppmanar till uppmärksamhet innan skadan är skedd och räddningstjänsten måste larmas.

Något annat som fastighetsägare kan göra för att förebygga översvämningar är att införskaffa en pump.

– Vi hoppas på lite sol nu så att vattnet dunstar undan. Men det finns en viss oro för att det kan vara lite känsligt en tid framöver, säger Stefan Sjöholm.