Lasse hittade hem med gubbarna

Karlskrona Artikeln publicerades
I verkstaden ligger flera nya gubbar och väntar på att färdigställas. Söndagen den 1 oktober är det vernissage för Lasse Carlssons största utställning hittills, i konstgalleriet i nya Konstnären och pinaulen på Björkholmen.
Foto:Maths Olsson
I verkstaden ligger flera nya gubbar och väntar på att färdigställas. Söndagen den 1 oktober är det vernissage för Lasse Carlssons största utställning hittills, i konstgalleriet i nya Konstnären och pinaulen på Björkholmen.

Han har odlat tobak och rullat cigarrer. Han har dokumenterat alla länets särskilda boenden med panoramabilder och han har världens största samling av gubben Rosenbom. Nu har Lasse Carlsson hittat hem som konstnär med sina skrotgubbar.

Lasse Carlsson bokstavligen lyser upp när vi kommer ut i verkstaden i Vedeby. På bordet ligger allsköns delar från gamla mopeder och cyklar.

– Det här ska bli en mycket vacker kvinna som jobbade som svetsare hos en smed, och som blev kär i smeden på grund av hans pengar, berättar Lasse och håller upp ett gammalt kedjeskydd till en cykel.

Lasse Carlsson berättar att han alltid har haft en konstnärlig ådra. Han började som fotograf i mitten på 70-talet och startade senare egen reklambyrå. Nu är han pensionär, och det var det var först på senare år som hans konstnärskap föll på plats när han började göra sina skrotgubbar.

– Jag har alltid sett gubbar i allting. För några år sedan höll jag på att sälja gammalt arvegods på internet och hade lagt ut en annons på en träskoffa som var otymplig och ful. Plötsligt fick jag syn på ett ansikte.

– Då avbröt jag annonsen och började mecka med den i garaget.

Det första projektet blev aldrig klart, men det blev starten på en ny karriär som konstnär. Lasse gör originella tavlor föreställande gubbar som har vuxit fram från olika skrotdelar. Alla gubbarna har sina egna namn och historier och hör hemma i samma påhittade universum.

– Jag går runt på skrotar och loppisar och letar, men det mesta hittar jag på veteranmarknader. Sen sätter jag mig i garaget och pysslar ihop delarna.

– Jag vill få fram personligheten i varje gubbe.

Alla delarna, från själva gubbarna till ramar och färg kommer från gamla prylar som återvinns.

– Mycket av det här är samlarprylar som kostar pengar, det är ingenting som man bara hittar på en skrot. Så det är ett stort värde bara i delarna till tavlorna.

I våras hade Lasse sin första utställning i Saxemara och sedan dess har det blivit flera mindre utställningar. Söndagen den 1 oktober är det vernissage för Lasses största egna utställning hittills, i det nya konstgalleriet på Konstnären och pinaulen på Björkholmsplan i Karlskrona. Utställningen visas sedan i två veckor.

– Jag har absolut ingen mening med mina gubbar, de ska bara vara jävligt roliga och lättsamma, säger Lasse Carlsson.